65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Засідання робочої групи обласної ради з вивчення екологічної ситуації та причин погіршення гідрологічного режиму озера Ялпуг і пов’язаної з ним системи Придунайських озер

27-10-2017
DSC_2582 (1)

Відбулося засідання робочої групи обласної ради з вивчення екологічної ситуації та причин погіршення гідрологічного режиму озера Ялпуг і пов’язаної з ним системи Придунайських озер, яке провів голова постійної комісії обласної ради з питань екології, природокористування, запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків, голова робочої групи Валентин Волканов.

Згідно з порядком денним було заслухано інформацію Дунайського басейнового управління водних ресурсів щодо режиму роботи Придунайських водосховищ та стану гідротехнічних споруд, що знаходяться на балансі управління а також поточної ситуації в районі господарського-питного водозабору м. Болград та забезпечення нормативного рівневого режиму інших Придунайських озер.

Також ситуацію, що склалася із господарсько-питним водопостачанням м. Болград та інших населених пунктів Придунав’я, що здійснюють водопостачання з водних об’єктів, гідрологічно пов’язаних з р. Дунай була проаналізована Обласним управлінням водних ресурсів.

  Стосовно удосконалення гідрологічного режиму та якості води Придунайських водосховищ і стану гідротехнічних споруд виступив представник проектно-вишукувального інституту «Укрпівдендіпроводгосп».

Члени робочої групи проаналізували  інформацію, зібрану під час виїздів до м. Болград з метою вивчення проблеми забезпечення населення доброякісною питною водою, та щодо можливих заходів з поліпшення ситуації, яка склалася. Заслухали інформацію стосовно ситуації на Придунайських водосховищах  голів райдержадміністрацій, районних та сільських рад Ізмаїльского,  Ренійського і Болградського районів, сільських голів.

Валентин Волканов відмітив, що основними  причинами   погіршення гідрологічного режиму системи Придунайських озер, в т.ч. озера Ялпуг –  окрім природних причин – зменшення рівня потоку води з Дунаю та засушливе літо, вбачаються замулювання з’єднувальних каналів та несправність шлюзів. Проблема Придунайських озер є питанням державного рівня, тому до її вирішення будуть залучені центральні органи влади та ВРУ.

«Я вдячний за те, що обласна рада і ми це питання підняли», – висловився депутат Вадим Шкарівський.

За результатами засідання надано низьку доручень Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації,  відділу з питань природокористування апарату обласної ради, Одеському обласному управлінню водних ресурсів, Дунайському басейновому управлінню водних ресурсів,  ДРПВІ «Укрпівдендіпроводгосп», керівникам райрад та РДА Ренійського,  Ізмаїльского,  Болградського та  і Кілійського  районів  протягом найближчих 2-х тижнів підготувати практичні пропозиції з переліком заходів по розчищенню з’єднувальних каналів і шлюзів та їх вартістю з метою визначення джерел фінансування. Крім того, переглянути наявні проекти по покращенню роботи гідротехнічних споруд з метою їх реалізації.
DSC_2520 (1) DSC_2521 (1) DSC_2522 (1) DSC_2524 (1) DSC_2526 (1) DSC_2528 (1) DSC_2529 (1) DSC_2539 DSC_2542 (1) DSC_2547 (1) DSC_2551 (1) DSC_2553 (1) DSC_2561 DSC_2569 DSC_2570 (1) DSC_2574 (1) DSC_2575 (1)  DSC_2582 (1) DSC_2583 (1)

Повернутися назад