65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Забезпечення Придунайського регіону водою – доленосне питання для великої частини Одеського регіону

13-09-2019
DSC_5878

В рамках робочого візиту до міста Ізмаїл перший заступник голови Одеської обласної ради Вадим Шкарівський разом з начальником відділу з питань природокористування апарату обласної ради Олександром Харлашиним провів спільну нараду з питань забезпечення Придунайського регіону водою та запобігання екологічної катастрофи. До обговорення також були запрошені голови районних рад, районних державних адміністрацій, міські голови, депутати Болградського, Ізмаїльського, Кілійського та Ренійського районів, керівництво Дунайського басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та Нижнього Дунаю, представники наукових організацій, керівники районних управлінь водних господарств, депутати обласної ради Юрій Маслов і Володимир Чумаченко. Нарада пройшла за ініціативою першого заступника голови обласної ради.

Нагадаємо, що майже 100 тисяч жителів, які проживають у межах Ренійського, Болградського, Ізмаїльського, Кілійського районів зіштовхнулися з такими серйозними проблемами як погіршення водопостачання, критичний стан питної води, загроза поширення епідемічних захворювань, зниження врожайності у Південному регіоні Одещини.

Якщо не вжити заходів з підвищення рівня води у системі Придунайських водосховищ та поліпшення ситуації з водопостачанням, це може призвести до екологічної катастрофи.

Основна причина критичного стану Придунайської екосистеми полягає в тому, що майже припинилося сполучення між водоймами та річкою Дунай, зокрема канали замулені та занедбані, а деякі замуровані. Це призвело до порушення природного водообміну, надмірної мінералізації води та загибелі біоресурсів.

У водосховищі Китай вода стала непридатною навіть для технічного використання, проте для деяких населених пунктів інших джерел водопостачання просто немає. Порушено природний водообмін водосховища Ялпуг з Дунаєм. Через аварійний стан захисної дамби на водному каналі Репіда є загроза затоплення близько 5-ти тисяч гектар земель, у тому числі доріг та життєво важливих об’єктів, а місцеві жителі Болградського та Ізмаїльського районів можуть залишитися без питної води. Дамба потребує невідкладних ремонтних робіт для підвищення пропускної здатності каналу.

Учасники засідання обговорили шляхи врегулювання гідрологічного рівня Придунайських водосховищ. Окрім цього під час наради йшлося про необхідність розробки та затвердження на наступній сесії обласної ради комплексної програми, яка спрямована відновлення та охорону прісноводних ресурсів Одеської області, а також питання залучення фінансування з державного природоохоронного фонду.

«Забезпечення Придунайського регіону водою – доленосне питання для великої частини Одеського регіону, яке потребує консолідації зусиль місцевих, обласних органів влади та відповідних профільних служб. Вирішувати його необхідно комплексно, і ключовим завданням є відновлення кожної аварійної гідротехнічної споруди.

Безумовно без залучення центральних органів влади та направлення відповідного фінансування з державного бюджету України вирішити цю проблему на рівні області неможливо. За результатами наради відділом з питань природокористування апарату Одеської обласної ради буде підготовлено відповідне протокольне рішення з рекомендаціями щодо спільних дій обласної ради, обласної державної адміністрації, місцевих органів влади та водогосподарських організацій, які відповідають за експлуатацію гідротехнічних споруд Придунайських водосховищ. Далі буде визначено етапи проведення необхідних заходів для запобігання екологічної катастрофи та шляхи фінансування. Також буде направлено відповідне звернення до центральних органів влади», – зауважив Вадим Шкарівський під час спілкування з представниками ЗМІ.

DSC_5855 DSC_5869 DSC_5875 DSC_5878 DSC_5884 DSC_5896 DSC_5917 DSC_5924 DSC_5927 DSC_5930 DSC_5932 DSC_5946 DSC_5948 DSC_5962 DSC_5988 DSC_5994 DSC_5996 DSC_6010 DSC_6040 DSC_6041 DSC_6053

Повернутися назад