65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

З нагоди Дня архітектури

01-07-2019
DSC_3739

Сьогодні в Україні архітектори відзначають своє професійне свято – День архітектури. Це свято у нашій державі приурочене до Всесвітнього дня архітектури, започаткованого у 1985 році Міжнародним союзом архітекторів, День архітектури України ми святкуємо з 1995 року.

«Саме завдяки зодчим ми маємо можливість вивчати історію розвитку людства. «Застигла музика» архітектури дарує естетичну насолоду не одному поколінню. Завдяки архітекторам на Одещині, й у нашому місті, зокрема,  існують справжні перлини зодчества. І наше завдання – зберегти їх для наступних поколінь», – висловився перший заступник голови Одеської обласної ради Олег Радковський.

Будівлі комунальному закладі «Одеське обласне базове медичне училище» входять до Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області Управління обласної ради з майнових відносин. Один з корпусів медучилища розміщується в будинку по вулиці Пушкінська, 4. В цьому будинку з 1856 по 1895 роки жив відомий меценат, бібліофіл, одеський міський голова (в період з 1831 по 1907 роки) Григорій Маразлі.

Двоповерхову будівля з цокольним поверхом вирізняє успішне поєднання об’єму зі стриманими формами ліпних елементів зовнішнього декорування. Інтер’єри залів виконані зі смаком, але без помпезності і лоску, що відповідає статусу його власника.

Розповідає арт-директор історико-фотографічного проекту «Архітектура Одеси» Олександр Левицький:

«Будинок Маразлі – прекрасний приклад солідного міського особняка, один з найбільш яскравих витворів Людвіга Оттона. Будинок відрізняється легкими і елегантними формами, де стриманість і виразність збалансовані в золоту середину. Традиційно для Оттона в будинку облаштовано прекрасні інтер’єри з великою кількістю мармуру і різьблення по дереву. Саме інтер’єри – найцінніша частина будинку й до сьогодні зберігають високу ступінь автентичності. Важливий елемент фасадів будівлі – ажурні огорожі балконів з підтримуючими кронштейнами. Хочу звернути увагу, що саме акцент на металевих виробах при декоруванні фасадів теж був важливою рисою творчості Оттона. Згодом вона досягла піку при будівництві палацу Абази неподалік від будинку Маразлі, в якому зараз знаходиться Музей західного і східного мистецтва», повідомив Левицький.

Загалом будівля виглядає досить скромно серед оточуючих споруд, але розміщення в найпрестижнішому районі міста і розкішні інтер’єри дозволяють ставити її в один ряд з такими архітектурними об’єктами міста як палац Толстого (нині тут розміщується Одеський будинок вчених) на вулиці Сабанеев міст та палац Гагаріна (Одеський літературний музей) на вулиці Ланжеронівській.

***

Офіційно вважається, що головну будівлю славнозвісного Григорія Маразлі по вулиці Пушкінська, 4 зведено за проектом архітектора Луї Оттона в 1856-1857 роках.

Але існує думка, що Оттон лише перебудував і реконструював даний особняк під житловий будинок і, що, насправді, його було збудовано набагато раніше, у 1835 році за проектом архітектора Франца Боффо (документально інформація не підтверджена).

Допоки фахівці ведуть конструктивні суперечки щодо архітектурно-творчої спадщини відомих архітекторів, студенти-медики старанно проходять навчання в стінах затишної старовинної будівлі Маразлі.

Слід зазначити, що «житловий будинок Маразлі» потрапив під дію закону №574-VI, прийнятого 23 вересня 2008 року – «Про перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» (набув чинності з дня публікації) та являється пам’ятником архітектури місцевого значення (охоронний номер 194-Од).

Нещодавно було проведено реставрацію фасаду будівлі КЗ «Одеське обласне базове медичне училище» та відновлено балкон над входом.

DSC_3721 DSC_3723 DSC_3724 DSC_3726 DSC_3728 DSC_3729 DSC_3730 DSC_3731 DSC_3732 DSC_3734 DSC_3736 DSC_3739

Повернутися назад