65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Вибори Президента України: Чого не можна робити на виборчій дільниці?

29-03-2019
9

В п’ятницю, 29 березня о 24.00 в Україні закінчується передвиборча агітація.

В ніч проти суботи, 30 березня розпочинається «день тиші». У цей день, відповідно до Закону «Про вибори», заборонено проводити будь-які агітаційні заходи: розповсюджувати передвиборні агітаційні матеріали у ЗМІ, вести публічну агітацію громадян на вулиці, поширювати виборчі листівки, плакати та інші продукти друкованої агітації. У цей день виборці самостійно мають остаточно визначитися зі своїм вибором без будь-якого впливу.

В неділю, 31 березня 2019 року в Україні відбудуться президентські вибори. Громадянський обов’язок кожного з’явитися на свою виборчу дільницю та проголосувати за обраного вами кандидата у Президенти України.

Чого не можна робити в цей день на виборчій дільниці, аби вас не звинуватили у правопорушенні?

Українським законодавством заборонені фото і відеозйомка заповнених бюлетенів. Також не можна демонструвати свій бюлетень стороннім особам, виносити його за межі дільниці, або демонструвати фото бюлетеню до закінчення виборчого процесу.

Зокрема, у статті 7 Закону України «Про вибори Президента України» сказано: «Голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Членам виборчих комісій, іншим особам забороняється вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, які дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця».

Що стосується такого виду фотографування, як селфі, то його робити можна, але тільки якщо виборець не демонструє на фотографії заповнений бюлетень (тобто, зробити власне фото перед виборчою дільницею – законно, у кабінці –  правопорушення). Таке фото може стане доказом підкупу (розділ VIII стаття 64 закону України «Про вибори Президента України» вказує на заборону демонстрації результатів волевиявлення на виборчих дільницях).

Також на виборчій дільниці не можна: публічно розповідати про свій вибір або агітувати за будь-якого кандидата, заважати голосувати іншим людям, намагатися проголосувати більше одного разу. Не можна приходити до виборчої дільниці в одязі з емблемою партії, політичного слогану чи зображенням кандидата у Президента, не варто із собою брати пакети, парасольки, блокноти, ручки та іншу рекламну продукцію з подібними ілюстраціями.

9

Повернутися назад