65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Всесвітній день донора крові

14-06-2016
1_3e230d9be34d

Щорічно 14 червня країни світу відзначають Всесвітній день донора крові. Це досить нове свято, яке було засновано в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Ініціаторами проведення Всесвітнього дня донора крові виступили одразу чотири міжнародні організації, які закликали до добровільної та безоплатної здачі крові  – Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна федерація Червоного хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові і Міжнародне товариство з переливання крові. Саме в цей день 1868 року народився австрійський лікар-імунолог Карл Ландштейнер, який у 1900 році відкрив групи  крові людини, за що отримав Нобелівську премію.

Цей день – ще один привід висловити подяку людям, які добровільно здають свою кров, не отримуючи за це вагомої винагороди, тим, хто робить це регулярно. Окрім цього доведено, що донорство корисне для організму, а у багатьох розвинутих країнах ця процедура стала таким же обов’язковим елементом здорового способу життя, як і заняття спортом, регулярна диспансеризація, дотримання дієти тощо.

«Протягом 2015 року в Одеській обласній станції переливання крові здали кров близько 10 тисяч громадян. Проте в цьому році проблема нестачі донорської крові стала ще актуальнішою: до звичайного списку осіб, які потребують донорську кров додались поранені в ході проведення АТО на сході країни. Найбільш яскравими представниками цієї благородної справи є колектив Одеського припортового заводу, в якому нараховується більше сотні почесних донорів та два заслужених донора України. Також чималий внесок у порятунок людських життів роблять студенти і просто небайдужі громадяни», – розповіла Ірина Циркуль, заступник головного лікаря Одеської обласної станції переливання крові.

«Донорство – благородна і почесна місія. Дякую вам за ваші добрі серця чуйність, милосердя, гуманізм. Ви потрібні кожен день, а зараз, в наш неспокійний час, ваша справа особливо необхідна. Вітаю всіх донорів із професійним святом та бажаю міцного здоров’я і довгих років життя! Адже рятуючи комусь життя, ви примножуєте добро і любов, і за це низький вам уклін!», – привітав донорів Анатолій Урбанський.

1_3e230d9be34d

Повернутися назад