65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Вадим Шкарівський відвідав Кілійський район, де відбулося примусове заповнення водосховища Китай

26-08-2020
DSC_1295

Перший заступник голови Одеської обласної ради Вадим Шкарівський відвідав з робочим візитом Кілійський район, де відбулося примусове заповнення водосховища Китай.

Подачу води для поповнення водосховища було здійснено з річки Дунай по каналу «Кофа» за допомогою насосної стації НС-3 Кілійського міжрайонного управління водного господарства. Зокрема, після запуску двох насосних агрегатів до водосховища буде перекачано близько 6-ти млн м куб. води.

Довідково: Водосховище Китай розташоване на території Кілійського та Ізмаїльського районів Одеської області. Його площа складає 6000 га. З літа 2019 року водосховище знаходиться на межі екологічної катастрофи через порушений водообмін. Протягом декількох останніх років у водосховищі спостерігались високі показники сольового складу, показники органічного забруднення (ХСК, БСК, ОП), марганець, феноли. Влітку та восени відбувалося «цвітіння» води.

Вадим Шкарівський разом з керівництвом обласної державної адміністрації, Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю, водогосподарниками Кілійського району та водокористувачами ознайомився з роботою насосної станції і схемою наповнення водосховища Китай.

«Вода з водосховища Китай використовувалася на зрошення, водопостачання, санітарно-гігієнічні та господарсько-побутові потреби 6-ти сіл Кілійського району: Василівка, Червоний Яр, Фурманівка, Новоселівка, Ст. Трояни, Приозерне. На жаль, сьогодні вода не придатна для використання через значне погіршення якості, мінералізацію та відсутність водообміну. Запуск прісної води суттєво не змінить якість води у водосховищі, проте це допоможе запобігти екологічній катастрофі.

Спільними зусиллями органів влади на місцевому, регіональному та державному рівнях нам вдалося зрушити з місця низку питань щодо відновлення екосистеми Придунайських озер, які не вирішувалися десятками років. І ми вже маємо позитивні результати – у 2020 році Держводагенством були виділені кошти, за рахунок яких у короткі терміни було проведено запуск води у водосховища Катлабух (у березні) та Китай. Разом із цим проводяться роботи з реконструкції шлюзу-регулятора «Репіда», який відіграє важливу роль для наповнення водосховища Ялпуг, а також будівництво захисної гідротехнічної споруди на ділянці 108-го км річки Дунай», – розповів Вадим Шкарівський.

DSC_0939

DSC_0955

DSC_1039

DSC_1042

DSC_1050

DSC_1056

DSC_1064

DSC_1082

DSC_1091

DSC_1095

DSC_1101

DSC_1106

DSC_1121

DSC_1161

DSC_1212

DSC_1295

Повернутися назад