65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Вадим Шкарівський проінспектував гідротехнічні споруди півдня Одещини

03-11-2021
0FC483EC-8AF4-4871-8290-1E77490D35EF

Заступник голови Одеської обласної ради Вадим Шкарівський провів виїзну нараду на шлюзі-регуляторі «Репіда».

Реконструкція однієї з найпотужніших гідротехнічних споруд півдня області, що регулює водообмін між річкою Дунай та озерами Ялпуг і Кугурлуй, розпочалася минулого року. Стара конструкція шлюзу-регулятора була повністю замінена на нову, проте навесні 2021 року роботи було призупинено.

Озеро Ялпуг є єдиним джерелом водопостачання міста Болград та населених пунктів придунайських районів, тому Вадим Шкарівський та місцева влада ініціювали низку звернень до Державного агентства водних ресурсів із проханням відновити фінансування об’єкту. Нещодавно гроші було виділено з державного бюджету.

«Ми розуміємо важливість закінчення реконструкції шлюзу-регулятора «Репіда» саме у 2021 році, оскільки вже навесні 2022 року під час паводку на річці Дунай не вдасться повною мірою наповнити озеро Ялпуг, а це, у свою чергу, призведе до екологічної катастрофи влітку, коли почнеться випаровування води та використання її для сільськогосподарських потреб, — розказав заступник голови обласної ради. — Сьогодні ми намітили план подальших спільних дій, подальші роботи з реконструкції шлюзу-регулятора «Репіда» розпочнуться вже у понеділок, і їх буде завершено до кінця цього року».

Він також оглянув місце розмиття дамби на 97-му кілометрі річки Дунай. Нещодавно там стався обвал, у разі прориву підтопить села Матроска та Броска.

Наступного тижня планується провести зустріч із представниками Державної служби з надзвичайних ситуацій та інших профільних відомств, також на розгляд найближчої сесії Одеської обласної ради буде підготовлено звернення щодо виділення коштів на реконструкцію дамби з державного бюджету. Наразі триває процес виготовлення проєктно-кошторисної документації.

Повернутися назад