65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

В Одесі вшанували пам’ять жертв Голокосту

28-01-2022
E715B7A1-5DC5-4C62-A270-C956ABF20EAB

27 січня у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту біля меморіалу «Дорога смерті» у Прохорівському сквері Одеси відбулася пам’ятна церемонія. 

Керівники міста та області, серед них перший заступник голови Одеської обласної ради Олег Радковський, представники громадськості вшанували пам’ять загиблих у катастрофі єврейського народу хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника жертвам Голокосту та в’язнів гетто.

«Згадувати цей день дуже важко, хоча ми багато років розповідаємо про нього, даємо інтерв’ю, але щоразу ми згадуємо та плачемо. Дуже важливо, щоб людство, яке пережило трагедію ХХ століття, не повторило цього. А для того, щоб не повторити, треба знати та пам’ятати. Тому ми маємо жити з думкою: ніколи більше, і цього прагнути», — сказав голова Одеської регіональної Асоціації євреїв — колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів Роман Шварцман.

Зазначимо, що саме у Прохорівському сквері розпочиналася «дорога смерті». У вересні 1941 року саме там румунські окупанти гнали євреїв на розстріли або в концтабори. За даними краєзнавців, під час Другої світової війни в Одесі було вбито близько 120 тисяч євреїв.

Повернутися назад