65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

У студії телеканалу «Репортер» начальник юридичного управління обласної ради відповів на питання, пов’язані із початком роботи судів присяжних на Одещині

23-10-2017
4b44b5ca-9e48-4d18-8ed3-96d5568278b7

У прямому ефірі студії телеканалу «Репортер» начальник юридичного управління обласної ради Роман Лебедєв дав відповіді на питання стосовно початку роботи судів присяжних на Одещині, котрі будуть чинити судочинство щодо обвинувачених, яким загрожує довічне ув’язнення.

Ведуча: Роман Сергійович, поясніть, що таке суд присяжних і у чому полягає його суть?

Роман Лебедєв: По перше, це стосується безпосередньо тих кримінальних справ, по яким обвинуваченим передбачено покарання у вигляді довічного ув’язнення. Зауважу, що розгляд цієї категорії справ судом присяжних може здійснюватись безпосередньо за клопотанням самого обвинуваченого. Тим не менш, до списків присяжних не можуть бути включені певні категорії громадян, що визначено законом України «про судоустрій та статус суддів». Зокрема це особи, визнані судом обмежено дієздатними, або недієздатними, особи, що мають хронічні, психічні захворювання та інші, які можуть перешкоджати здійсненню судочинства особою у статусі присяжного, особи, які мали судимості, чи були звинувачені у корупційній діяльності. До списків присяжних також не можуть бути включені посадові особи державних органів та органів місцевого самоврядування, депутати Верховної Ради та місцевого рівня.

Ведуча: Мабуть є також якісь вікові обмеження?

Роман Лебедєв: Так, вони є. Зокрема, до списків присяжних можуть бути включені особи віком від 30 до 65 років.

Ведуча: На що спираються присяжні під час здійснення судочинства?

Роман Лебедєв: Присяжні ознайомлюються із фактами сторони обвинувачення і з тими матеріалами, які надає сторона захисту. Але, законодавством не встановлений критерій щодо обов’язкової наявності юридичної освіти у особи, яка перебуває у статусі присяжного. Рішення суду присяжних має суто рекомендаційний характер. Безпосередній вирок виносить лише суд.

 Ведуча: У чому тоді полягає функція присяжних?

Роман Лебедєв: Присяжні, скажімо так, виступають у ролі дорадчого органу. Сама категорія справ  ̶  тяжкі і особливо тяжкі злочини, потребує дуже уважного і вивіреного підходу, тому суд у особливих висновках може дослухатись до рекомендацій присяжних. До того ж інколи виникають ситуації, коли процесуальні дії не дозволяють суду винести справедливе рішення, у цих випадках присяжні допомагають суду прийняти  об’єктивне, виважене рішення щодо встановлення вини обвинуваченому та винесення йому вироку у вигляді  позбавлення волі на певний термін, або довічного ув’язнення.

Ведуча: Чи існують ризики здійснення тиску на присяжних?

Роман Лебедєв: Звісно вони існують, але присяжні, як і будь-який інший громадянин нашої держави, захищені законом. Тобто за фактом здійснення тиску присяжні можуть звернутися до відповідних органів і їм, як представникам судової системи буде виділено державну охорону.

Ведуча: Чи існує механізм відсторонення присяжних за фактами порушення ними законодавства?

Роман Лебедєв: По-перше, за поданням судової адміністрації члени присяжні переобираються. В загалі вони обираються на термін в три роки. По закінченню трирічного терміну судова адміністрація направляє відповідні подання до місцевих рад для затвердження нових членів присяжних, або заміни когось з них.

Ведуча: Якщо від якоїсь місцевої ради не надходить відповідного рішення стосовно переобрання членів присяжних?

Роман Лебедєв: Якщо на протязі двох місяців відповідна місцева рада не приймає рішення стосовно затвердження списків присяжних, то судова рада передає це питання безпосередньо до обласної ради.

Ведуча: У яких судах будуть працювати присяжні?

Роман Лебедєв: В першу чергу це міські та районі суди. Станом на сьогодні обласною радою вже повністю сформований склад членів присяжних до Білгород-Дністровського міського районного суду, Ізмаїльського районного суду, Київського суду міста Одеси, Фрунзівського районного суду і Ширяєвського районного суду.

Ведуча: Яким чином можна стати присяжним, куди треба подавати заявку?

Роман Лебедєв: Стосовно цього питання триває робота. Під керівництвом голови обласної ради Анатолія Урбанського проходять наради за участю членів постійної комісії з питань правової політики, забезпечення законності та правопорядку, боротьби з організованою злочинністю та корупцією. За дорученнями голови обласної ради подаються відповідні оголошення на сайті обласної ради а також у друкованому засобі масової інформації обласної ради щодо набору присяжних. На сьогоднішній день повністю не затверджено список присяжних Приморського районного суду, Малиновського районного суду, Суворовського районного суду, Ананьївського районного суду і Котовського міського районного суду. Як ми зазначаємо у своїх оголошеннях, які публікуються у засобах масової інформації, громадяни, котрі виявляють бажання стати присяжними, повинні відповідати віковому критерію, не мати обмежень дієздатності та судимостей.

4b44b5ca-9e48-4d18-8ed3-96d5568278b7 5d78ddce-5cd1-4ee1-8b93-6b12e8d236a4 989af8a4-6e46-4184-aa39-fe0cc593d14e ff40ce5b-2058-427c-9f45-0e44a69b3a76

Повернутися назад