65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Товариству Червоного Хреста України – 100 років

18-04-2018
_DSC_3224

Український Червоний Хрест плідно співпрацює з 21 національним товариством зарубіжних країн, з якими укладені угоди про співпрацю, за фінансової підтримки міжнародних колег щороку виконує понад 20 гуманітарних програм.

За словами Анжеліки Майстренко, в.о. голови Одеської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, роботи у волонтерів Товариства вистачає. Наприклад, нещодавно, було організовано збір та передача одягу і предметів першої необхідності для соціально незахищених верств населення Овідіопольського району. Ведеться робота з психосоціальної підтримки людей, які повернулися із зони військового конфлікту на сході України, проводяться безкоштовні майстер-класи по наданню першої медико-санітарної допомоги та підготовці нових волонтерів.

«Наші волонтери працюють у різноманітних сферах. Це допомога літнім людям, робота із маленькими дітками, участь та організація акцій, направлених на протидію поширенню соціально-небезпечних хвороб. Кожен із волонтерів обирає той напрямок, який йому подобається, де може проявити свої здібності, талант та чуйність», – пояснює Анжеліка Майстренко.

Крім того, волонтери Одеської обласної організації Товариства Червоного Хреста України ведуть роз’яснювальну та навчальну роботу серед населення Одещини щодо безпеки поводження на відкритих водоймищах та наданню першої допомоги постраждалим.

«Від самого початку створення Міжнародного руху Червоного Хреста волонтерська робота була його пріоритетним напрямком. За сотню років роботи в Україні Товариство довело важливість благородної справи – надання допомоги усім нужденним, незалежно від релігійних поглядів. Адже основні постулати діяльності руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця – гуманність, неупередженість та професійність», – висловився голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський.

***

Датою початку роботи Українського Червоного Хреста як самостійного національного товариства вважається 18 квітня 1918 року. Рівно 100 років потому у цей день у Києві відбувся Перший з’їзд Товариства Червоного Хреста України.

Товариство організовувало тисячі безкоштовних їдалень для бідних та надавало населенню мільйони продовольчих пайків. У 1930-тих роках Червоний Хрест України у своїй власності мав 119 медичних, 206 профілактичних та дитячих закладів, четверту частину всіх протитуберкульозних диспансерів, 36 оздоровчих установ, 800 лазень, 300 фельдшерсько-акушерських пунктів, 400 аптек і магазинів санітарії та гігієни.

Під час Другої Світової війни Товариство допомагало у підготовці медичних сестер, санінструкторів та сандружинниць. В цей час Червоний Хрест також стає ініціатором безоплатного донорства. Подвиг 17 українських сестер милосердя, учасниць бойових дій відзначений медаллю імені Флоренс Найтінгейл – вищою нагородою Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Нині в Україні 23 медичних сестри увінчані цією найпрестижнішою світовою відзнакою.

У 1990 році за ініціативи Червоного Хреста України почала діяти комплексна Чорнобильська програма та створено Службу розшуку Товариства Червоного Хреста України, основне завдання якої – здійснення заходів по розшуку та відновленню родинних зв’язків, втрачених внаслідок Другої світової війни, інших збройних конфліктів, стихійного лиха, надзвичайних ситуацій та міграції.

З 1993 року Товариство отримало офіційне визнання Міжнародного Комітету Червоного Хреста у Женеві і стало повноправним членом Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

З 2013 року товариство зосереджує роботу на наданні допомоги постраждалим і переміщеним особам із зони АТО та Криму, а також продовжує допомагати вразливим категоріям населення. Розвивається напрямок діяльності Товариства з психосоціальної допомоги.

_DSC_3210 _DSC_3211 _DSC_3212 _DSC_3213 _DSC_3223 _DSC_3224 _DSC_3225 _DSC_3226 _DSC_3227 DSC_3277 DSC_3278 DSC_3280 DSC_3281 DSC_3299

Повернутися назад