65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Спільне звернення усіх депутатських фракцій щодо тарифів схвалено та буде направлено до вищих органів влади

02-02-2021
IMG_20210202_131703_401

Відповідний проєкт рішення, підготовлений та внесений усіма депутатськими фракціями, отримав 71 голос “за” під час пленарного засідання четвертої позачергової сесії обласної ради 2 лютого.

Нижче наводимо повний текст звернення щодо підтримки впровадження заходів для недопущення зростання цін на природний газ та інших житлово-комунальних тарифів для населення.

“Ми, депутати Одеської обласної ради, глибоко стурбовані зростанням цін на природний газ та інші житлово-комунальні тарифи для населення. У статті 3 Конституції України визначено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. Відповідно до статей 1 та 48 Конституції України Україна є соціальною, правовою державою, що виражається у соціальній спрямованості економіки, праві громадян на соціальний захист; праві кожного на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло.

Враховуючи сьогоднішній рівень реальних доходів населення, спричинений зокрема і наслідками пандемії COVID-19, подальше підвищення цін на енергоносії та комунальні тарифи призведе до прямого порушення прав українських громадян. Констатуємо позитивні кроки керівництва країни щодо зниження ціни на газ і тарифу на розподіл, у результаті чого Кабінет Міністрів України 18 січня 2021 року ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр, яка діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину.

Окрім зазначеного вище нашу стурбованість викликають рішення Кабінету Міністрів України щодо зміни порядку і формули нарахування субсидій для населення за житлово-комунальні послуги. Органи державної влади зобов’язані реалізовувати гарантії соціального захисту населення при оплаті за житлово-комунальні послуги та вживати заходів для випередження зростання доходів населення над зростанням цін/тарифів на житлово-комунальні послуги. Вважаємо, що в нинішніх умовах завданням органів центральної та місцевої влади по всій Україні має стати проведення роз’яснювальної роботи щодо переваг переходу на постачання газу від приватних компаній до державного НАК «Нафтогазу», який пропонує обґрунтовану ціну.

Пропонуємо органам державної влади терміново реалізувати зазначені вище рішення для врегулювання тарифної кризи, які дозволять знизити ціну на газ, зменшити тариф на розподіл газу і встановити механізм компенсації для тих, хто користується електроопаленням. Зважаючи на вищевикладене, депутати Одеської обласної ради звертаються до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням щодо розгляду можливостей збільшення держвидатків на виплату пільг та житлових субсидій, а також з підтримкою запровадження заходів для недопущення зростання цін на природний газ та інших житлово-комунальних тарифів для населення, а також якнайшвидшого втілення у життя ініційованих Президентом України рішень Уряду для врегулювання тарифної кризи.

Сподіваємося на підтримку та порозуміння”.

IMG_20210202_132253_108

IMG_20210202_131644_182

IMG_20210202_131624_637

IMG_20210202_131628_421

Повернутися назад