65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Щодо заходів спрямованих на порятунок екосистеми Придунайських озер

15-01-2018
5

У трьох районах на півдні Одещини функціонує унікальна екосистема, сформована Придунайськими озерами, що має велике екологічне значення та значний економічний та рекреаційно-туристичний потенціал.

Система озер, що розташовуються у Ізмаїльскому, Кілійському, Ренійському і Болградському районах, тісно пов’язана з дельтою Дунаю. На основі природних проток між озерами була побудована система гідротехнічних споруд – каналів, дамб, насосних станцій, шлюзів регуляторів, що дозволяють контролювати рівень води у водоймах, запобігаючи підтопленням і сприяючи розвитку агромеліорації в регіоні.

Однак тривале і часто надмірне господарське освоєння прибережних смуг і водоохоронних зон у системі водойм, нераціональне користування рибогосподарським комплексом, закінчення терміну експлуатації гідротехнічних споруд, спрямлення русел малих рік та інші фактори призвели до ряду проблем у системі озер.

Ці проблеми, зокрема, підтоплення, чи обміління водойм, замулювання русел річок і забруднення джерел питної води, стосуються близько 100 тис. людей, що проживають у 35-ти населених пунктах 4-районів області.

Відповідно до чисельних звернень від керівництва районів і органів місцевого самоврядування , розпорядженням голови обласної ради Анатолія Урбанського від 21.09.2017 № 551/2017-ОР була утворена спеціальна робоча група, яка здійснила декілька робочих виїздів з метою вивчення екологічної ситуації та причин погіршення гідрологічного режиму озера Ялпуг і пов’язаної з ним системи Придунайських озер.

За результатами подальшого засідання за участю представників райдержадміністрацій, районних, сільських рад, водогосподарських і проектних організацій, були прийняті відповідні рішення.

Зокрема, в обласному бюджеті було передбачене відповідне фінансування на заходи з підвищення рівня води у системі Придунайських озер та поліпшення ситуації з водопостачанням жителів м. Болград, яке наразі не функціонує нормально через вкрай низький рівень води в озері Ялпуг в районі водозабору.

Також до складу першочергових мір включені заходи з розчистки русел рік Когильник та Аная у Татарбунарському та Ізмаїльскому районах, з метою припинення підтоплень населених пунктів.

Загальний обсяг фінансування, що пропонований для здійснення у 2018 році, складає 29,5 млн. гривень.

«Те, що зараз коїться з озерами у Придунав’ї − серйозна проблема, над вирішенням якої, працює ціла низка спеціалістів в області водного господарства, екологічної безпеки, а також представники органів місцевого самоврядування. Нами розроблений план першочергових заходів з порятунку цієї унікальної екологічної системи», − розповів голова обласної ради Анатолій Урбанський.

5

Повернутися назад