65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Щодо заходів спрямованих на покращення гідрологічного режиму озера Ялпуг і пов’язаної з ним системи Придунайських озер

02-05-2018
125505-ozero-yalpug-na-yuge-odescshiny-napolnyayut-vodoj-iz-dunaya-big

Озеро Ялпуг, що входить до системи Придунайських озер, є найбільшим прісноводним озером України і другим за розмірами серед озер Європи. Водойма виступає основним джерелом питної води для жителів Болградського та Ізмаїльського районів.

Однак тривале і часто надмірне господарське освоєння прибережних смуг і водоохоронних зон у системі водойм, нераціональне користування рибогосподарським комплексом, закінчення терміну експлуатації гідротехнічних споруд, спрямлення русел малих рік та інші фактори призвели до порушення природного водообміну, і як наслідок, надмірної мінералізації озера та зниження рівня води.

Водообмін озера Ялпуг з Дунаєм відбувається завдяки системі озер Ялпуг-Кугурлуй, що відокремлені один від одного дамбою, через яку проходить водний канал «Репіда». В нинішньому році за кошти районних бюджетів має бути профінансована розробка проектно-кошторисної документації з підвищення пропускної здатності каналу.

Також у цьому році за рахунок коштів обласного бюджету запланована розробка ПКД з розчистки транспортуючих і підвідних каналів Скунда та Прорва з підвищенням надійності ділянок приканальних дамб цих транспортуючих каналів, розробка ПКД з відновлення Кугурлуйської дамби, укріплення якої деформовані та перебувають в аварійному стані. Кошти також виділені на розробку ПКД з розчистки шлюзу на 105 км р. Дунай, через який також відбувається водообмін між о. Ялпуг та Кугурлуй, але який нині не працює.

На реалізацію цих заходів в обласному бюджеті передбачено більше 250 тис. гривень.

«Покращення гідрологічного режиму у системі Придунайських озер дозволить вирішити ряд нагальних питань для жителів південних районів Одеської області. По-перше, це забезпечення якісною питною водою та відновлення екосистеми водойм. Іншим ключовим питанням є ремонт гідротехнічних споруд, які захищають жителів Болградського, Ізмаїльского, Ренійського та Кілійського районів від повеней. Всі ці питання ми поступово намагаємось вирішувати у комплексі за рахунок взаємодії з керівництвом районів, профільними службами та завдяки співфінансуванню з бюджетів всіх рівнів», ̶  розповів голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський.

125505-ozero-yalpug-na-yuge-odescshiny-napolnyayut-vodoj-iz-dunaya-big

Повернутися назад