65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Щодо вакцинації кору в Одеській області

12-01-2018
vaccination

Найголовнішою подією січня 2018 року для школярів Одещини стало подовження зимових канікул у зв’язку зі спалахом кору серед населення. До 22 січня дорослі мають зробити щеплення від кору дітям, які не пройшли планову вакцинацію в одно- та шестирічному віці. Крім того, за цей час сільські медики мають провести додаткові роз’яснювальні заходи із мешканцями Одеської області щодо обов’язкової вакцинації дітей, а також серед працівників медичної та освітньої сфер, що відносяться до «груп ризику» даного захворювання.

За даними Департаменту охорони здоров’я ОДА вакцин у лікарнях області достатньо для того, аби зробити щеплення дітям, які не мають щеплення від кору.

«Люди втратили момент вакцинації від кору. У кожної дитини повинна бути карта щеплень, яка ведеться з самого народження. Щеплення необхідно робити тільки під контролем кваліфікованого лікаря, який знайомий з історією хвороби дитини. Перед вакцинацією пацієнт повинен здати аналізи (до цього він вважається «умовно заражений») і тільки після цього робити цю процедуру. Щеплення важливо робити за графіком – в рік і в шість років. Пізніше – треба консультуватися у лікаря», – вважає головний лікар ДЗ ДСС санаторію «Люстдорф» МОЗ України, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, депутат обласної ради Анатолій Садовник.

На думку ж заступника начальника управління медичної діяльності, начальника відділу контролю якості надання медичної допомоги ОДА Оксани Рокунець-Сорочан усі поліклініки та ФАПи Одеської області забезпечені необхідною вакциною від кору у повному обсязі. Вакцина «Пріорікс» – не має протипоказань, тому сільським мешканцям нема потреби у тому, аби направлятися до райцентрів чи великих міст для щеплення проти кору:

«Сільським жителям це можна зробити у місцевих ФАПах безкоштовно. «Пріорікс» – це бельгійська вакцина, вона практично не має побічних ефектів, є діючою. Я  рекомендую всім батьків робити щеплення своїм дітям від кору. Це збереже їм життя. Якщо дитина з різних причин не отримала щеплення у рік та шість років, його можна зробити після двох та семи років», – пояснила Оксана Миколаївна.

Слід зазначити, що протягом року у шкільних, дошкільних та медичних закладах Одеської області проводилася роз’яснювальна робота серед мешканців регіону щодо обов’язкової вакцинації дітей проти кору. Головна причина спалахів кору – недбале ставлення дорослих до здоров’я дітей, вважають лікарі.

«Кошти, які передбачені обласною цільовою програмою «Здоров’я» на 2014-2018 роки уже реалізовано в десятках медичних закладах Одещини. Здійснено  капітальні ремонти районних та міських лікарень, ФАПів, амбулаторій, придбано необхідне медичне обладнання. Запрацювала оновлена амбулаторія сімейної медицини в селі Миколаївка-Новоросійська Саратського району, відкрито фельдшерсько-акушерский пункт у селі Пасат Балтського району, відремонтували ФАП в селі Спаське Татарбунарського району, який довгі роки потребував ремонту, розпочався ремонт будівлі на території Болградської центральної районної лікарні, де планується розташувати комп’ютерний томограф, тощо. Програма «Здоров’я» направлена на забезпечення населення, в першу чергу сільського, доступними якісними медичними послугами, наближення їх до кожної людини у найвіддаленіших населених пунктах Одеської області», – підкреслив голова обласної ради Анатолій Урбанський.

1003478591

Повернутися назад