65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Районній газеті «Миколаївський вісник» – 72 роки

03-05-2018
_1

Газета «Миколаївський вісник» (до 1992 року «Черво­ний прапор»), у порівнянні з іншими районками, молода. Перші її номери вийшли в по­воєнному 1946 році і датують­ся квітнем.

Новостворений тоді Миколаї­вський район, який до цього був у складі Андрієво-Іванівського, розпочинав перші кроки власної історії. Створю­валися органи місцевої влади, які й заснували газету. Першим її редактором був Леонід Сокур. Потім газету редагували Петро Крейтор, Кирило Іванов-Муромський, Іван Безпрозванний, Георгій Воротнюк, Микола Макаренко, Петро Озарінський, Анатолій Вихованець, Валентина Баран (Кравцова), Володимир Андросюк.

Становлення газети було нелегким, бракувало досвідчених кадрів. Поліграфічна база тих років передбачала ручний набір друкування газети. Та все ж навесні 1946 року читачів у газети стало більше двох тисяч мешканців району. За спогадами ветеранів журналі­стики і поліграфії працювали майже цілодобово, щоб забез­печити своєчасний випуск газети. Виходила вона, як і сьо­годні, двічі на тиждень. Четверо працівників редакції для отри­мання «за новинами» ходили пішки з одного села до іншого, користу­валися телефонограмами.

Були потім і кращі часи. Змінилися умови роботи, роз­ширився штат журналістів, на роботу прийшли люди підго­товлені, освічені, справжні професіона­ли, які зуміли значно піднести інформатив­ний і поліграфічний рівень і дизайн газети.

На користь пішла навіть чергова в той час реорганіза­ція в країні, в результаті якої було укрупнено сільські райо­ни і Миколаївський приєдна­но до Березівського. Два роки газета не виходила.

Та з 1 січня 1965 року все знову стало на свої місця, Ми­колаївський район, як і ряд інших, відновився постало пи­тання про створення районної газети. Зробити це було не просто, адже ні кадрів, ні ма­теріальної бази для цього не було. Все знову розпочинали з чистого листа. Та були в цьо­му й свої переваги. Відновлю­валася поліграфічна база з ут­воренням районної друкарні. Було здійснено перехід на лінотип­ний набір, що на той час було прогресивною технологією.

Редактором газети був  призначений Гри­горій Воротнюк – хороший організатор та фахівець. Саме він усі турботи взяв на свої плечі: створював матеріальну базу, підбирав і навчав кадри. За роки його роботи в журна­лістику прийшли Микола Ізбаш, Афанасій Бовнера, Таїсія Волянська (Крисько), Світлана Польська, Микола Макаренко, Євген Охотний, Леонід Чалюк та інші. Кожний з них вніс свою долю в становлення газети.

Саме в нашій газеті набу­ли високої професійної май­стерності, виросли, як майст­ри журналістики, Микола Ізбаш, який працював потім редакто­ром Любашівської районної газети «Хлібороб», Микола Макаренко, який потім довгі роки редагував нашу районну газе­ту, Таїсія Крисько, яка працює сьогодні в газеті «Ваш інтерес» у м. Балта, Михайло Вихова­нець – редактор незалежної громадсько-політичної газети «Слово и дело» у м. Подільськ, Григорій Воротнюк рацював власним кореспондентом газети Верхов­ної Ради України «Голос Ук­раїни».

Нинішній склад працівників редакції не чисельний, але ус­пішно вирішує завдання випуску газети та користується по­питом серед населення району.

Нині газета продовжує вести систематичну і послідовну творчу роботу з висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, а також трудових колективів, їх здобутків і проблем, широко відображає багатогранне життя району, його людей, інформує про події в районі та країні, є бажаним гостем, другом і порадником в житті читачів.

«Колектив газети «Миколаївський вісник» дбайливо зберігає, цінує та поважає традиції свого видання, добре орієнтується у соціально-економічній ситуації району, області та держави. Це відчувається у тому, з якою скрупульозністю та знанням справи здійснюється підбір інформації для кожного номеру. Бажаю виданню динамічного розвитку, цікавих подій, розумних партнерів та вдячних читачів. Нехай у кожній оселі миколаївських газетярів та їх читачів панує мир, злагода та добробут», – висловився голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський.

сучасна редакція

_1На фото: Колектив редакції та позаштатні кореспонденти у 80-ті роки на День преси: (у верхньому ряду ліворуч-праворуч) – Володимир Андросюк, Лілія Коваленко, Анатолій Вихованець, Микола Макаренко, Леонід Чалюк, Володимир Шкінь, Олександр Зеркін, Петро Озарінський, Віктор Мельниченко, Григорій Кривоус, Георгій Кононов, (зокрема, у другому ряду ліворуч-праворуч) – Олександра Боженова, Федір Кравченко.

Повернутися назад