Другий регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування» відбувся в Одесі 9 вересня.
Він проходить в рамках Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за ініціативи Першої леді Олени Зеленської. Учасниками заходу стали представники Одеської, Полтавської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської областей.
«Вже розпочинається вдосконалення системи контролю, триває активна модернізація харчоблоків та популяризація культури здорового харчування в суспільстві. Щоб спростити процес комунікації між ключовими учасниками, у серпні ми запустили серію регіональних форумів щодо реформи шкільного харчування. Другий з них проходить сьогодні в Одесі. Головна мета — донести єдине бачення реформи шкільного харчування, основні складові та розподіл завдань та обов’язків між міністерствами та органами місцевої влади», — розказала Олена Зеленська у своєму відеозверненні.
Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, у свою чергу, зазначив, що шкільне харчування має відповідати трьом основним принципам: якість, доступність та безпечність.
«Нездорове харчування, низька фізична рухова активність, алкоголь і тютюн — це ті чотири фактори, які формують 80% всіх неінфекційних захворювань, що потім призводять до госпіталізації і передчасної смерті. Тому, запускаючи у школах здорове харчування, ми формуємо культуру правильного харчування, яке в подальшому буде відображатись на здоров’ї нашої нації», — розказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Під час форуму було обговорено впровадження та контроль нових норм харчування, публічні закупівлі, проєктний підхід до переобладнання освітніх закладів тощо.
«Діти з великих міст і з сільської місцевості заслуговують на однаково високий рівень шкільного харчування. Впровадження нових норм та стандартів має обговорюватися одночасно на всіх рівнях, з активним залученням представників міських та сільських громад. Сьогодні ми разом зробимо внесок в організацію безпечного і здорового освітнього середовища», — зауважив голова Одеської обласної ради Григорій Діденко.
Форум організували Міністерство освіти і науки України спільно з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством економіки та Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і ГО «Національна асоціація громадського харчування».