65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Оновлено дослідження інвестиційної ефективності областей України

06-07-2017
financialstatement-1080×675

Українське агентство «Євро-Рейтинг» оновило дослідження інвестиційної ефективності областей України за підсумками 1-го кварталу 2017 року. Так, в Одеській області рейтинг ineВ, що відповідає рівню «високий» і становить 196 балів. Лідерами у цьому кварталі стали Полтавська (246 балів) та Дніпропетровська (203 бали) області, найнижчий показник – у Херсонської області (93 бали).

Нагадаємо, що рейтинг дозволяє визначити інвестиційні перспективи всіх регіонів України та виокремити з них найбільш сприятливі для бізнесу. З метою оцінки інвестиційної ефективності досліджено динаміку показників, які характеризують як інвестиційну активність у регіоні, так і соціально-економічний ефект від залучених коштів. При формуванні рейтингу були оброблені дані 22-х областей України, без урахування Донецької та Луганської. Найближче оновлення буде здійснено у вересні 2017 року.

«Дане дослідження є корисним не лише для інвесторів, а й для представників влади. Адже залучення нових інвестицій – це вирішення соціально-економічних питань створення нових робочих місць, збільшення заробітної плати, поліпшення умов проживання. Також слід зазначити, що обласна рада спільно з облдержадміністрацією працює над розробкою нової програми, спрямованої на підтримку малого та середнього бізнесу у регіоні», – зауважив голова обласної ради Анатолій Урбанський.

Довідково: За даними опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією, індекс інвестиційної привабливості України досяг історичного максимуму за останні шість років. Так, станом на 2017 рік, цей показник досяг значення 3,15 балів за 5-бальною шкалою. При цьому торішній індекс складав 2,88 і 2,85 бала. Останній раз відмітка індексу перетинала кордон в 3 бали лише наприкінці 2011 року.

Опитування було проведено серед керівників 142 найбільших міжнародних та українських компаній. Серед позитивних змін респонденти виділяють відкритість від державних даних, поступову дерегуляцію, помітний розвиток електронних сервісів, спрощення процедури отримання дозвільних документів на будівництво, мораторій на перевірки, ослаблення валютного контролю, введення інституту приватних виконавців, прийняття закону про squeeze-out тощо. Серед пріоритетних проблем, які потребують особливої уваги з боку влади залишаються – боротьба з корупцією – 36%, судова реформа – 20%, земельна реформа – 11%.

financialstatement-1080x675

Повернутися назад