65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Одеському телебаченню 60 років

30-09-2016
DSC_5394

1 жовтня  локомотиву одеського телебачення — Одеській філії Національної телерадіокомпанії України виповнюється 60 років.

Грандіозне будівництво телецентру розпочалося у 1956 році, а у 1958 — вийшла перша телепередача. Спочатку студія транслювала фоторепортажі, спектаклі і художні фільми. Програми з телецентру йшли виключно у прямому ефірі. Великою популярністю і повагою серед городян користувалися тогочасні диктори. Одесити похилого віку досі згадують, як з блакитного екрану їм привітно посміхалася перший диктор одеського телебачення Неллі Харченко. Першим диктором-чоловіком був Вікентій Нечипорук (в той час обов’язковим було ведення інформаційних програм в два голоси — жіночим і чоловічим).

За плечима у телерадіокомпанії багато яскравих років роботи. Були й випробування на міцність. Зокрема — у 1980 році на Олімпіаді у Москві працювала одеська знімальна група, до складу якої увійшли: оператори Костянтин Копицький, Анатолій Бурдейний, Василь Ільченко (ветеран телебачення), звукорежисер Євгенія Нікітєнко (ветеран телебачення), асистент режисера Наталія Смірнова.

«Для нас це було справжнім іспитом. Оскільки одна справа віщати на область, іноді — на центральне телебачення, а тут — віщаємо на увесь світ. Це була важка и напружена робота. Наприклад, кожного спортсмена потрібно було показати однаково, додержуючись суворих технічних вимог — глядач повинен був побачити спортивну вправу від початку і до кінця. До зйомок на Олімпіаді нас готували рік, ми повинні були довести свій професіоналізм», — поділився спогадами головний режисер Костянтин Копицький.

Також Костянтин Йосипович розповів, що робота — на телебаченні це не тільки велике задоволення, а й велика відповідальність: «Глядач апріорі довіряє людині з екрану, тому важливо не підірвати і не загубити цю довіру. ЇЇ не можна використовувати у власних інтересах. Найголовніше — не брехати глядачеві. За 47 років роботи я прожив сотню життів, не одна професія не надасть таких яскравих вражень та почуттів».

Сьогодні в Одеській філії Національної телерадіокомпанії продовжують працювати, повністю віддаючись своїй улюбленій справі, «метри» телебачення, які передають безцінний досвід молодим професіоналам.

«В Одесі віщає понад 30 телекомпаній, проте саме з обласної державної телерадіокомпанії розпочиналося одеське телебачення. Тут починали свою кар’єру багато відомих телеведучих та журналістів, які успішно продовжили її на центральних телеканалах. У день 60-ї річниці Одеської студії телебачення бажаю вам професійних успіхів, втілення нових цікавих ідей, невтомного творчого пошуку, надійних партнерів та колег! Ваша праця допомагає людям відчути причетність до процесів сучасності, відкриваючи широкі можливості для людських контактів і спілкування. Від Вашої щоденної кропіткої роботи залежить поінформованість та свідомість нашого суспільства», — привітав працівників телестудії Анатолій Урбанський.

DSC_5291 DSC_5316 DSC_5328 DSC_5339 DSC_5348 DSC_5360 DSC_5372 DSC_5378 DSC_5394 DSC_5407 DSC_5416 DSC_5425 DSC_5441DSC_5288

Повернутися назад