65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Міжвідомча нарада з обговорення проблемних питань щодо відновлення екосистеми водосховища Сасик та покращення гідрологічного режиму Придунайських водосховищ

31-01-2020
DSC_7682

Відбулась міжвідомча нарада з обговорення проблемних питань щодо відновлення екосистеми водосховища Сасик та покращення гідрологічного режиму Придунайських водосховищ під головуванням першого заступника голови обласної ради Вадима Шкарівського. Спікер наради – начальник відділу з питань природокористування апарату обласної ради Олександр Харлашин. У заході взяли участь – заступник голови ОДА Денис Ванаш, представник Держводагентства України, представники Татарбунарської, Болградської, Ізмаїльської райради та райдержадміністрації, Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю, наукових і проектних організацій.

В ході засідання були обговорені першочергові напрямки та заходи з відновлення екосистеми водосховища Сасик та можливості поєднання його з Чорним морем, а також питання про виконання заходів з покращення гідрологічного режиму Придунайських водосховищ.

«Сьогоднішня чергова нарада – це ще один суттєвий крок на шляху до вирішення тих екологічних проблем, які існують у південних районах Одеської області. Перше питання, яке ми розглянули – роздамбування озера Сасик та переведення його в стан морського лиману. Це суттєво покращить екологічну ситуацію в Татарбунарському районі та Бессарабії в цілому. На сьогоднішній день вода в озері непридатна ні для пиття, ні для поливу, значна кількість земельних угідь, після поливу цією водою, більш не придатна для сільгоспризначення. Якщо Сасик перетворити на морський лиман, це дасть можливість розвитку туристичної сфери, створення баз відпочинку та оздоровчих закладів. Друге питання – можливості відновлення та наповнення озер Придунав’я водою з Дунаю. Через кліматичні зміни (зокрема, безсніжну зиму), в цьому році Дунай навряд чи зможе наповнити ці озера в потрібному обсязі. І якщо не вжити заходів, то озера залишаться без води», – пояснює Вадим Шкарівський.

На його думку дана ситуація з кожним роком погіршується. Тому потрібно шукати ґрунтовні шляхи вирішення проблеми.

«В ході засідання ми відпрацювали низку практичних кроків по використанню тих чи інших водойм, у тому числі Сасику. Зокрема, було прийняте рішення підготувати технічне завдання щодо роздамбування цього озера. Після результатів досліджень науковців, інженерів та екологів щодо механізмів роздамбування цього озера, ми обговоримо дане питання з громадськістю, органами місцевого самоврядування, мешканцями населених пунктів. І лише після цього перейдемо до роздамбування озера Сасик. Маємо надію, що до кінця цього року ми отримаємо відповідний проект. І лише тоді з цим проектом ми зможемо вийти на Кабінет Міністрів України з тим, аби на 2021 рік передбачити кошти у державному бюджеті на роботи з роздамбування. Підкреслю, все це стане можливим за умови проведення серйозних наукових досліджень», – наголосив перший заступник голови обласної ради.

DSC_7669 DSC_7674 DSC_7678 DSC_7682 DSC_7683 DSC_7684 DSC_7686 DSC_7698 DSC_7711

Повернутися назад