65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

«Хайтарма» – фільм про минуле кримськотатарського народу

19-05-2016
HAK_2440

Голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський відвідав кінопоказ фільму «Хайтарма», який присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Сюжет фільму присвячений трагічній даті в історії кримськотатарського народу – 18 травня 1944 року – даті початку сталінської операції з примусового переселення кримських татар з їх рідної землі та ґрунтується на реальних подіях.  Депортація мала катастрофічні наслідки – протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження в місцях заслання загинули більше як 30 тис. кримських татар. «Хайтарма» – це назва запального національного танцю кримських татар, який символізує повернення.

«Сьогодні надзвичайно важливо для  кримськотатарського народу зберегти мову та культуру, розповісти світові про свій народ за допомогою музики та кіно. Ми повинні пам’ятати про факти, які є частиною історії, адже зазвичай ми пишаємося лише славними подіями минулого. Трагічні сторінки історії не можуть безслідно зникнути з народної пам’яті, і фільм «Хайтарма» – згадка про ті страждання, які довелося пережити кримським татарам. Вони – це наш форпост, а Крим – це Україна» – зазначив Анатолій Урбанський.

HAK_2440 HAK_2446

Повернутися назад