65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Григорій Діденко: психіатричну лікарню №4 у Білгороді-Дністровському слід зберегти як окремий заклад

15-07-2021
4563B249-4C58-4571-8F28-2EEAA507E569

15 липня Обласну психіатричну лікарню №4 у Білгороді-Дністровському проінспектували голова обласної ради Григорій Діденко, члени постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, а також заступниця голови облдержадміністрації, депутатка Світлана Фабрикант.

Вони перевірили реальний стан управління медичним закладом, який залишився без фінансування від Національної служби здоров’я України через невиконання умов. Нагадаємо, в обласній раді створена робоча група для комплексного вивчення ситуації.

За даними нинішнього керівництва лікарні, зараз там працюють 145 осіб. На лікуванні перебувають 219 пацієнтів, 109 з них — у гострому стані. Разом із робочою групою приїхала група фахівців, які встановили кількість і реальний стан пацієнтів, що також важливо для подальшого пакетування з НСЗУ.

«Вважаю, що перш за все керівництву закладу треба змінювати підхід до управління і терміново відновити фінансування з НСЗУ. Умови досить чіткі — в лікарні має бути генератор і пандуси, що відповідають нормам. Особисто проконтролюю, аби це було зроблено», — зазначив Григорій Діденко.

Він підкреслив, що лікарню треба зберегти як окремий заклад, бо вона важлива не тільки для району, а й для всього півдня області. Голова обласної ради також вважає за необхідне провести роботу для отримання нових пакетів від НСЗУ — для більшого фінансування.

«На жаль, рекомендації комісії про те, що необхідно було завчасно підготувати доступ маломобільних груп населення та виконати вимоги НСЗУ для отримання фінансування, не були почуті, — розказав голова комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, член робочої групи Дмитро Чапір. — У них був рік на заключення пакетів на реабілітацію гострих психічних хворих та надання паліативної допомоги».

Депутат зазначив, що також не було використано право надавати допомогу особам похилого віку та хворим на психічні розлади як платну послугу місцевим громадам. Відтак, робоча група продовжить свою роботу.

Повернутися назад