65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Голова обласної ради у студії телеканалу «Третій цифровий»

17-10-2018
7ef97496-04c4-43f6-8caa-bb426402c96a

У студії телеканалу «Третій цифровий» голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський прокоментував ряд актуальних для Одеської області тем.

Ведучий: Верховна Рада України ухвалила у першому читанні новий законопроект про мову, яким передбачається врегулювання використання державної мови у всіх сферах, у тому числі і у засобах масової інформації. Як, на Вашу думку, це може вплинути на жителів Бессарабії, адже південь Одеської області відрізняється багатонаціональністю.

Анатолій Урбанський: Головна задача органів влади на місцях підійти до цього питання комплексно. Є гарантоване право лінгвістичних меншин та корінних народів навчатися рідною мовою з першого по четвертий класи. Наша задача на місцях – надання широких можливостей представникам усіх етносів для пізнання своєї історії, традицій, мови, культури, формування власної національної гідності. Наприклад, ініціювати вивчення літератури нацменшин один/два рази на тиждень. Адже саме література є фундаментом культури та національної самобутності.

Слід зазначити, що незалежно від національності – всі ми громадяни України. Становлення українського народу як єдиної політичної нації має стати об’єднуючою ідеєю формування сучасної багатонаціональної полікультурної держави, в якій тісно переплетені культури багатьох народів, їх мови, традиції та звичаї.

Ведучий: Наступне питання стосується реформи децентралізації влади. Які переваги отримали об’єднані територіальні громади?

Анатолій Урбанський: Процес об’єднання територіальних громад на Одещині триває. Найбільшим здобутком реформи децентралізації, впровадженої Президентом України Петром Порошенко, є передача повноважень та ресурсів на місця. Це можливість для громад планувати власний розвиток. Визначивши свій бюджет, громади зможуть отримувати субвенції як з державного, так і з обласного бюджету. Завдяки співфінансуванню ми отримали можливість планомірного розвитку всієї території громади.

Головна стратегічна мета реформи – створення комфортного та безпечного середовища для життя громадян – може бути досягнута шляхом побудови ефективної системи влади на всіх рівнях. Громадам потрібно об’єднуватися заради нового етапу розвитку населених пунктів  ̶  реалізовувати свої власні соціальні проекти, відновлювати інфраструктуру та створювати комфортні умови для життя населення.

Ведучий: Які позитивні результати має принести реформа системи охорони здоров’я для жителів Одещини?

Анатолій Урбанський: Основний підхід, який закладено у медичній реформі – що гроші мають йти за пацієнтом, що потрібно фінансувати не ліжко-місце у медичному закладі, а лікування конкретної людини, що лікар має бути зацікавлений у наданні якісних послуг. Також Уряд заплановано здійснити конкретні заходи щодо підвищення рівня медицини на сільських територіях. Зокрема, додаткове фінансування сільської медицини, створення ефективної системи мотивації лікарів. В свою чергу, задача місцевою владою розв’язати нагальні проблеми медичної сфери. Так, в Одеській області реалізується обласна комплексна програма «Здоров’я», в рамках якої в медичних закладах оновлюється обладнання, проводяться капітальні ремонти районних, міських лікарень та ФАПів, амбулаторій.

Ведучий: Яких цілей вдалося досягти депутатському корпусу нинішньої каденції, і які подальші плани?

Анатолій Урбанський: Не може не акцентувати увагу на питанні ремонту доріг. Завдяки конструктивним діям Уряду та Президента України Петра Порошенка нам вдалося зрушити з місця питання відновлення автошляхів і міжнародного, і місцевого значення. Зокрема, траси міжнародного значення фінансуються із державного бюджету та митного експерименту. В свою чергу дороги місцевого значення, зв’язують між собою населенні пункти області, фінансуються з Державного дорожнього фонду. Ці кошти децентралізовано за спеціальною формулою розподіляються між усіма областями України. Відновлення доріг є нашим пріоритетним завданнямна наступні роки.

7ef97496-04c4-43f6-8caa-bb426402c96a 21c8ff89-621d-4d42-998e-0862d34c04d8

Повернутися назад