65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Децентралізація – це життя!

24-09-2015
IMG_1

Саме під таким гаслом  24 вересня пройшов перший з двох днів роботи виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Захід відбувся за участю керівництва обласної ради, обласної державної адміністрації, керівників територіальних підрозділів органів виконавчої влади, а також мерів міст обласного значення Одещини.

На порядок денний    було винесено ряд ключових для області питань. Перш за все, стан виконання місцевих бюджетів Одеської області за 8 місяців поточного року в умовах бюджетної децентралізації та перспективи реалізації «Одеського пакету реформ», запропонованих командою губернатора Міхеїла Саакашвілі.

У своїй вітальній промові Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Андрій Павелко наголосив на тому, що Одеський регіон за багатьма параметрами можна назвати піонером. Перш за все тому, що тут не на словах, а ділом демонструється  викорінення корупції та бюрократизму. Крім того, в області на місцях активно впроваджуються механізми бюджетної децентралізації. Це дає можливість, окрім освоєння власних коштів, максимально ефективно використовувати також фінансові ресурси Державного бюджету України ( в тому числі і на інфраструктурні проекти такі як, зокрема, дорога Одеса – Рені).

Обласну раду на заході представив голова профільної бюджетної комісії Юрій Маслов. Він подякував своїм київським колегам за відчутну підтримку у вирішенні актуальних для області питань, однак поінформував і про наявні проблеми. Наприклад, на сесії обласної ради було ухвалене рішення  щодо залучення ОДА та Службою автомобільних доріг в Одеській області на конкурсній основі незалежної компанії  для проведення технічного нагляду за проведенням ремонту  доріг загального користування ( що  фінансується за рахунок обласного бюджету). Наразі дане рішення  саботується. А передбачені  для Одещини більш ніж 100  мільйонів гривень  державного фонду регіонального розвитку спрямовуються, серед іншого, на погашення сумнівної кредиторської заборгованості за попередні роки.

Планом роботи Комітету Верховної Ради України також було передбачено обговорення першочергових заходів  для Одеської області, що потребують залучення коштів державного бюджету у поточному році. Це стосується стабілізації стану Хаджибейської дамби, яка вже протягом багатьох років потребує не стільки укріплення, скільки повної реконструкції. Її прорив загрожує не тільки затопленням об’їзної дороги Одеси, а й масштабною екологічною катастрофою для всього міста та прилеглих територій.

Дане виїзне засідання передбачає знайомство з важливими для регіону питаннями не тільки «в кабінетах», а й шляхом безпосереднього відвідання таких об’єктів, як вищезазначена Хаджибейська дамба, міст через  Дністер біля села Маяки та КПП «Паланка» Біляївського району, а також Аккерманської фортеці та каналізаційної насосної станції в  Шабо Білгород-Дністровського району Одеської області.

 

Повернутися назад