65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Брифінг за підсумками 35-ї позачергової сесії обласної ради

02-07-2020
DSC_6474

За підсумками 35-ї позачергової сесії обласної ради відбувся брифінг для загальнонаціональних і регіональних ЗМІ. Про ключові питання, які розглядалися на сесійному засіданні, розповів перший заступник голови Одеської обласної ради Вадим Шкарівський:

«На позачерговій сесії ми з колегами підтримали низку важливих звернень до Президента України та центральних органів влади. Серед яких – звернення депутатів Одеської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо адміністративно-територіального устрою Одеської області. Ми вважаємо, що запропонований проектом постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» формат майбутніх районів Одеської області, негативно вплине на соціально-економічний розвиток багатьох об’єднаних територіальних громад. Зокрема, деякі райони є непропорційними за площею, також не враховані їхні культурні та економічні особливості, незадовільний стан інфраструктури тощо. Площа Одеської області становить 33 тисячі кв. км з населенням 2,5 мільйони осіб. Площа Одеської області відповідає площі Республіки Молдова. При цьому адміністративний поділ Республіки Молдова складає 32 райони. Або, наприклад, кількість районів Республіки Польща в умовах реформи місцевого самоврядування було зменшено вдвічі.

Укрупнення районів найбільшої Одеській області не відповідає основному принципу реформування – зручності громадян. Тому ми з колегами звертаємося із пропозицією до керівництва країни створити 10 районів в області для забезпечення розвитку та функціонування громад.

Разом із цим ми ухвалили звернення до Прем’єр-Міністра України, Міністра розвитку громад та територій України та Голови Верховної Ради України щодо недопущення примусової децентралізації в Одеській області та урахування позиції громад. У зверненні ми наголошуємо на дотриманні принципу врахування інтересів усіх територіальних громад. Оскільки Перспективним планом об’єднання громад Одеській області не для всіх громад витримані принципи добровільності та соціально-економічної спроможності.

Також ми вкотре звернулися до Президента України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності невідкладного реагування на ситуацію у сільськогосподарській сфері регіону у зв’язку із наслідками посухи. Нагадаю, під час робочого візиту до Одеського регіону заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України запевнив аграріїв, що найближчим часом будуть задіяні дієві механізми держави для реальної допомоги та підтримки аграрного сектору. Проте, допомогу сільгосптоваровиробникам досі не було надано».

DSC_6467 DSC_6474 DSC_6490

Повернутися назад