65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Брифінг Анатолія Урбанського за підсумками двадцятої сесії обласної ради

18-09-2018
DSC_1591

Під час брифінгу за підсумками двадцятої сесії обласної ради голова обласної ради Анатолій Урбанський відповів на запитання журналістів щодо стану та продовження ремонту доріг в Одеській області:

«Є два джерела фінансування ремонту доріг, котрі однаково поширюються на Одеську область та інші регіони України. Це – митний експеримент та Державний дорожній фонд. Стосовно дорожнього фонду – це децентралізоване, прозоре фінансування доріг усіх областей України. Цьому ми маємо завдячувати Кабінету Міністрів, Уряду та Президент України Петру Порошенко, які поклали край свавіллю та розробили механізми, зокрема, спрямовані на вирішення проблеми відновлення автошляхів. Тепер кошти з розвитку інфраструктури за спеціальною формулою розподіляються між усіма областями України.

Я хочу підкреслити, що із коштів дорожнього фонду ми фінансуємо дороги місцевого значення, що зв’язують між собою населенні пункти області. Завдяки дорожньому фонду у цьому році ми отримали 460 млн грн. Наступного року ми плануємо отримати 1,5 млрд грн. Ще раз підкреслю: ми суттєво просуваємося у напрямку концепції будівництва й ремонту доріг, які пов’язують райони із трасами міжнародного значення, саме завдяки дорожньому фонду.

А ось траси міжнародного продовжуватимуть фінансуватись із державного бюджету та митного експерименту.

Нагадаю, що для того аби якісно відремонтувати усі автошляхи в Одеській області (а це більше 8,5 тис. км дорожнього покриття) за прикладом дороги на Кучурган, Вилкове, Кодиму чи Рені, потрібно приблизно 52-55 млрд грн. Судячи з цифри, можливо в нашу каденцію ми не встигнемо охопити всі дороги, бо навіть сукупність зазначених бюджетів не надасть можливості найближчим часом відремонтувати водночас усі дороги. Але ми створимо максимально продуктивну систему, опираючись на яку зможуть ефективно працювати наші колеги з наступної депутатська каденція. Завдяки новим реформам у нас з’явилась можливість зрушити з мертвої точки питання ремонту доріг. І з кожним роком ситуація має покращуватися.

Для нас також важливим залишається питання збереження відремонтованих та новозбудованих доріг. У цьому році, з обласного бюджету були виділені кошти на придбання пересувних вагових комплексів для організації контролю вантажних перевезень на автомобільних дорогах Одеської області. В ході чергової сесії Одеської обласної ради було прийнято рішення звернулися до Кабінету Міністрів України та Державної служби України з безпеки на транспорті з проханням збільшити штатну чисельність працівників Управління Укртрансбезпеки в Одеській області.

Обласна рада спільно з Одеською обласною державною адміністрацією діє дуже послідовно у напрямку вирішення проблеми доріг в Одеській області в зоні нашої юрисдикції.

Нещодавно в Одеській області з робочим візитом був Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Ми з ним обговорювали те, що зараз дороги місцевого значення передані не на баланс обласної ради, а в управління обласної державної адміністрації, тому саме ОДА являються головним розпорядником коштів. Зокрема, 460 млн грн, отриманих в 2018 році та 1,5 млрд грн, котрі ми очікуємо у 2019 році. За ці кошти ми не голосуємо. Ми голосуємо лише за кошти митного експерименту, бо саме ці кошти потрапляють на рахунки обласної ради та мають бути розподілені між громадами області», – завершив роз’яснення Анатолій Урбанський.

DSC_1566 DSC_1583 DSC_1591

Повернутися назад