65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Балтській газеті «Народна трибуна» – 98 років

16-02-2018
6

Балтська суспільно-політична газета «Народна трибуна» – одне з найстаріших друкованих ЗМІ в Україні. Перший номер районного часопису вийшов 18 лютого 1920 року під назвою «Вісті Балтського повітового революційного комітету».

За історичними даними, у створенні газети активну участь приймав відомий письменник, одесит Валентин Катаєв. Про це у книзі «Спогади повітового редактора» писав відомий український письменник Кость Гордієнко. Молодий журналіст Гордієнко прибув до Балти у квітні 1921 року та став редактором газети уже з новою назвою – «Червоне село». На той час у місті перебував досвідчений журналіст Валентин Катаєв, котрий допоміг редакторові повітової газети у налагодженні зв’язків з населенням, брав участь у її випуску, оживляючи сторінки сатиричними фейлетонами.

Далі історію балтської преси продовжило видання «Плуг і молот» та «Балтський селянин». У 1924 році Балтський район увійшов до складу Молдавської АРСР  зі столицею у м.Балта і газету видавали двома мовами – українською «Червоний орач» і молдавською «Плугарул рош». Пізніше видання ще тричі перейменовували на – «За соціалістичну перебудову» та «Комунар», у 1962 році з’явилась теперішня назва – «Народна трибуна».

Газета завжди була активним учасником усіх подій, висвітлюючи багатогранне життя району та його мешканців. Понад тридцять років її редактором був Григорій Пархоменко. Багато років віддали газеті редактори Віктор Мельниченко, Таїсія Крисько, Петро Халаїм, Людмила Щелих. Свій внесок зробили редактори Олег Осадчук та Анна Рибіцька.

У різні роки тут працювали Семен Цванг, Петро Ремізов, Борис Слободянюк, Марк Лернер, Петро Бондар, Ігор Бершадський, Василь Садковський, Ліля Сокур, Вадим Грамотін Ліана Сидоренко, Віктор Скоков, Павло Кольцов, Леонід Богачук. Понад 50 років пропрацювала в редакції коректором та на інших посадах Л.Г.Ільченко.

З 2014 року видання очолює Олена Борейко. Невеличкий колектив – заступник редактора Ольги Черненко, бухгалтер Ірина Леонова, комп’ютерник Романа Грушко – працюють над тим, аби газета була цікавою для передплатників. Наразі у газеті «Народна трибуна» близько тридцяти рубрик: «Життя громади», «Децентралізація», «Знай наших», «Слово депутату», «Депутат в окрузі», «З життя громади», «У громадських організаціях», «День села» тощо.

«Незважаючи на те, що ми живемо у вік новітніх технологій, друковане слово завжди буде актуальне для читача. Адже саме газетярі обробляють та аналізують величезну кількість інформації, відбираючи найголовніші події, найцікавіші факти та важливі рішення Уряду. Завдяки часопису мешканці регіону завжди у курсі головних новин. Тож нехай «Народна трибуна» й надалі залишається головним інформаційним вісником Балтського району», – висловився голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський.

0 0_3 61_колектив_1975 2_У кабінеті редактора Крисько_ літучка_1986 5_колектив-2004 рік

Повернутися назад