65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Анатолій Урбанський зустрівся з делегацією Міністерства Культури Турецької Республіки

21-08-2017
HAK_0529 – копия

Голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський зустрівся з делегацією Міністерства Культури Турецької Республіки. Метою візиту стало ознайомлення із проектами реконструкції Аккерманської фортеці у місті Білгород-Дністровський та обговорення питань щодо можливого двостороннього співробітництва у культурній сфері та збереження спільної історичної спадщини.

Турецьку делегацію очолила Дафне Озалп – спеціаліст з питань культури та туризму Генерального управління культурної спадщини та музеїв, супроводжував делегацію віце-консул генерального консульства Турецької Республіки в Одесі Муглу Гюрері. Від української сторони були присутні: Юрій Дімчогло – заступник голови облради, Ірена Надем’янова – начальник управління з питань економіки, бюджету, інвестицій та міжнародного співробітництва апарату обласної ради, Світлана Покиньчереда – начальник відділу з питань міжнародного співробітництва управління з питань економіки, бюджету, інвестицій та міжнародного співробітництва апарату обласної ради, Олена Воробйова – заступник начальника управління, начальник відділу охорони об’єктів культурної  спадщини облдержадміністрації.

У своїй промові Анатолій Урбанський підкреслив, що Аккерманська фортеця – це спільна культурна спадщина України і Туреччини, тому обом сторонам  потрібно докласти максимум зусиль для того, аби залишити прийдешнім поколінням гарний приклад україно-турецької дружби, що можливо за умови співфінансування обох країн.

Протягом трьох днів робоча група Турецької Республіки має здійснити експертизу щодо подальшого встановлення музейної експозиції часів Османського періоду та надання підтримки у проведенні реставраційних робіт на території фортеці.

В ході зустрічі сторони дійшли згоди щодо доцільності укладення Протоколу про наміри після проведення експертних робіт.

Нагадаємо, на початку липня 2017 року Білгород-Дністровською археологічною експедицією ІА НАНУ були поновлені дослідження залишків Султанської мечеті, зведеної, ймовірно, султаном Баязидом II. Археологи знайшли багато цікавих артефактів, які допоможуть по-новому розглянути україно-турецькі сторінки історії.

Наприкінці зустрічі сторони обмінялися пам’ятними подарунками.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Повернутися назад