65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Анатолій Урбанський в ефірі телеканалу «Медіа Інформ»

03-01-2018
1

В ефірі телеканалу «Медіа Інформ» голова обласної ради Анатолій Урбанський розповів про пріоритетні питання, які будуть вирішуватись в Одеській області у нинішньому році.

Ведучій: Анатолію Ігоровичу, розкажіть, чим особливий бюджет на нинішній рік?

Анатолій Урбанський:  Цей бюджет прийнятий в рамках реформи децентралізації, яка успішно впроваджується на Одещині. Ми очікуємо на значне зростання місцевих бюджетів всіх рівнів. У цьому році створення об’єднаних територіальних громад продовжиться, а вже створені ОТГ почнуть реалізовувати свої власні інфраструктурні проекти. Вони, безумовно, отримають значну допомогу за рахунок обласного і державного бюджету.

Ведучій: Які пріоритетні питання планується вирішувати в Одеській області у нинішньому році?

Анатолій Урбанський: По-перше, це продовження ремонту доріг на Одещині, якій триває завдяки успішній реалізації «митного експерименту». Наразі нашою головною метою залишається з’єднання районних центрів з трасами міжнародного значення. І зараз ми вже можемо спостерігати певні успіхи у цьому питанні. Наприклад, КПП «Олексіївка-Кодима-Балта тепер має сполучення с трасою М-05 «Київ-Одеса», дорога Т-16-07 «Ізмаїл-Кілія-Вилкове», що має сполучення с трасою М-15 «Одеса-Рені». Також пріоритетною у цьому році буде траса Р-33, яка проходить від Балти та прямує через Подільский і Окняньський райони до Кучурган. Її ремонт  дозволить розвантажити трасу «Київ-Одеса» і з’єднати між собою районні центри.

 Ведучій: Я знаю, що на Одещині триває впровадження медичної реформи. На які саме зміни варто очікувати жителям області?

 Анатолій Урбанський: Можу сказати, що в першу чергу змінюється підхід до фінансування медичних установ, триває їх реорганізація. Зокрема, в Одеській області будуть створені 9 госпітальних округів, кожен з яких отримає такий собі аналог обласної лікарні. Власне сама система фінансування, яка раніше базувалась на кількості ліжко-місць у медичному закладі, тепер буде залежати від об’єму і якості наданих медичних послуг пацієнтам у стаціонарі чи на дому. Також хочу сказати, що людям не варто боятись укладати контракт із лікарем щодо надання медичних послуг, адже це перевірена світова практика. Все, що потрібно буде зробити людині, це приїхати до медичного закладу, обрати собі лікаря, укласти з ним контракт і отримати якісні медичні послуги. Це також створює необхідну конкуренцію серед лікарів, змушуючи їх вдосконалюватись. Загалом ми робимо перший відчутний крок на шляху до значного підвищення якості медицини.

Ведучій: Серйозні кошти були виділені на реставрацію Аккерманської фортеці. Які заходи планується реалізувати в рамках програми по захисту цієї культурно-історичної пам’ятки?

Анатолій Урбанський: Програма розрахована на 5 років і здебільшого буде фінансуватись з держбюджету і за рахунок грантової допомоги. З обласного бюджету в рамках цієї програми виділено 10 мільйонів гривень. В цьому році ми плануємо завершити всі роботи з укріплення північної стіни. Також буде відновлена аутентична черепична покрівля над баштами, які складають цитадель. Низка заходів розрахована на підготовку документів для включення Аккерманської фортеці до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

2 1

Повернутися назад