65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Анатолій Урбанський в ефірі телеканалу «7 канал»

31-10-2017
3

У прямому ефірі студії телеканалу «7 канал» голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський розповів як пройшли вибори у об’єднані територіальні громади на Одещині.

Ведучій: Анатолію Ігоровичу, розкажіть, як пройшли вибори?

Анатолій Урбанський: За переважною кількістю оцінок вибори до ОТГ пройшли без суттєвих порушень. За результатами виборів у 8 з 11 ОТГ перемогу отримали кандидати, яких підтримувала ТО партії «БПП «Солідарність».

Ведучій: З чим це пов’язано? Наприклад, жодний з кандидатів, що підтримувались партією «Опозиційний блок» не отримав перемоги.

Анатолій Урбанський: В першу чергу це пов’язано з тими змінами, які почали відчувати мешканці Одещини. Вони почали відчувати перші результати реформ, про які ще перебуваючи у статусі кандидата говорив наш президент. І реформа децентралізації є на мою думку однією з ключових, адже завдяки їй стало можливим наповнення бюджетів всіх рівнів. Натомість депутати сільських рад отримали змогу визначати ті шляхи розвитку, які відповідають особливостям тієї чи іншої громади.

Ведучій: Чи не призведе така система до зловживання своїми повноваженнями збоку депутатів і голів територіальних громад?

Анатолій Урбанський: По-перше, це не вигідно представникам ОТГ, адже тоді вони дуже швидко втратять довіру збоку своїх виборців, окрім цього в нас є достатня кількість контролюючих органів, які слідкують за чітким дотриманням норм законодавства.

Ми з кожним днем, крок за кроком рухаємося у напрямку нормального, цивілізованого суспільства, де все має вирішувати громада за рахунок різних можливостей: по-перше – вибори, по-друге – вибори кого? Якщо ви хочете обрати мішок цибулі, то тоді не треба нарікати на те, що людина, яка її роздавала, ставши головою громади, припинила про вас думати. Сьогодні люди самі повинні розуміти, наскільки нам потрібна сильна громада, сильний район, сильна область та сильна держава. Тож, обирайте людей, котрим ви довіряєте, тих, у кого дійсно є план розвитку, а не пусті обіцянки.

Ведучий: Наскільки я розумію, у кандидатів на посади голів ОТГ від БПП були конкретні програми, а не популістичні обіцянки? 

Анатолій Урбанський: Так, дійсно, ті кандидати, кого підтримували ТО партії «БПП «Солідарність» не давали обіцянок. Натомість, вони говорили про конкретні справи, які вже було виконано і про те, які саме роботи вони планують проводити на місцях далі і яким чином вони хочуть цього досягти. А все, чого вони досягли на даний час стало можливим саме завдяки реформі децентралізації влади. Тобто, нарешті на місцях з’явилися гроші, якими громада може розпоряджатися так як вони вважають за потрібне.

Ведучий: Що буде з тими громадами, які не хочуть об’єднуватись?

Анатолій Урбанський: З приводу цього зауважу, що ніхто нікого примусово об’єднувати не збирається, але треба розуміти і на цьому наголошував президент під час Регіональної ради розвитку, що 15 мільярдів гривень будуть виділені з бюджету на розвиток об’єднаних територіальних громад. Тобто ОТГ отримають значно більше грошей ніж ті населені пункти, які вирішили залишитися в рамках старої адміністративної системи. Більш того, я вам скажу, що за рахунок принципу добровільності система зараз стрімко набирає обертів. Ми намагаємося діяти якомога м’якше та делікатніше, адже Одещина  ̶  багатонаціональний край з великою кількістю етнічних меншин. Деякі громади, наприклад, не поспішають об’єднуватись, боячись втратити свою етнічну приналежність.

5 3 4

Повернутися назад