65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Анатолій Урбанський у студії телеканалу «Репортер»

13-11-2017
3

У прямому ефірі студії телеканалу «Репортер» голова Одеської обласної ради дав обґрунтовані відповіді на важливі запитання стосовно тимчасового проживання громадян зі східної території України в центрі Одеси.

Ведучий: В Одесі проживає декілька сотень тимчасово проживаючих переселенців (наших громадян зі сходу України). Їх життя розкидало по всій державі, у тому числі і в Одеській області. Проживають вони не завжди на законних підставах. Зараз готуються до зими. Нещодавно я побував на вулиці Успенській, де мешкають 115 переселенців. У них є вода та електроенергія (розумію, що це завдяки позиції обласної ради). Але усі ці люди проживають там не легітимно. Як обласна влада коментує знаходження цих громадян на таких умовах?

Анатолій Урбанський: Так, я повністю розділяю вашу тезу про те, що ці громадяни проживають за вказаною адресою незаконно. Обласна влада повинна була надати гідні умови проживання усім тимчасово переселеним громадянам України, що ми й зробили. І ті люди, котрі скористались нашою пропозицією, наразі уже інтегрували у суспільство, у тому числі – у суспільне життя Одещини і не мають жодних проблем.

Ті люди, що проживають на Успенській по суті, захопили будівлю. Вони там не повинні знаходитися, так як приміщення знаходиться у аварійному стані і ремонт цієї будівлі зараз – не є можливим для бюджету Одеської області. Вірогідніше всього – з боку мешканців даної будівлі переслідуються якісь меркантильні інтереси. Тому що ті громадяни, які хотіли отримати дах над головою, вони його отримали. І нашою пропозицією може скористатись будь-який бажаючий і зараз. А ті, хто бачать себе лише «одеситами», живучі у центрі міста (хай навіть у аварійному будинку, виведеному із експлуатації ) то тут, напевне, треба розбиратися у правовому полі з ними.

Ведучий: Але, тим не менш, коли декілька місяців по тому у цих людей були перебої з електрикою та водопостачанням, то восени, в холодну пору, у цих людей є і вода, і світло. Це благородна позиція обласного керівництва?

Анатолій Урбанський: Так, можливо… А як інакше ми можемо діяти там, де є діти? Там багато одно- та дворічних діточок , безумовно ми даємо воду та електроенергію. Але не слід забувати, що будівля, в якій мешкають усі ці сім’ї знаходиться у аварійному стані. Я підкреслюю це. І якщо, не доведи боже, трапиться якесь нещастя, хто за це понесе відповідальність? Так далі продовжуватись не може і рано чи пізно ці люди мають переїхати або, згідно своєї прописки – на схід України (по завершенню АТО), або в те житло, яке пропонує влада обласної ради. Надати їм житло у центрі Одеси було би несправедливо по відношенню до одеситів, котрі стоять у черзі на отримання житла десятиліттями. Не можна допустити самоуправства.

Я готовий говорити про статус переселенців. Але ми повинні переселити їх у ті будівлі, котрі, по перше: відповідають усім вимогам Закону України, нормам санепідемстанції і т.д., по-друге: у ті будівлі, які ми маємо.

Ми не можемо у даній будівлі відкрити гуртожиток з багатьох причин: даний будинок перейшов у власність громади Одеської області на умовах, що він не може бути відчужений, його не можна продати, ми не маємо права у ньому кого-небудь прописати, створити гуртожитки і т.д. Натомість ми можемо використовувати цю будівлю для громади (тобто для всіх жителів) Одеської області.

Що малося на увазі, коли місто передавало нам цю будівлю? Перш за все – створення палацу дитячої та юнацької творчості (що й намагається створити Одеська державна адміністрація та обласна рада). А виходить, що декілька мешканців захопленої будівлі, прикриваючись статусами переселенців та маніпулюючи дітьми, намагаються вчинити рейдерський захват будівлі. Хочу зазначити, що ми (обласна рада та облдержадміністрація) неодноразово зустрічалися з ініціативними групами і нами були надані усі 100% гарантії, що замість їх тимчасового проживання їм буде надано житло в Одеській області. Більше того, діти дошкільного віку будуть влаштовані у дитячі садочки, діти шкільного віку – у школи. Також ми надали дорослим у достатній кількості вакансій для працевлаштування у різних районах Одещини.

Тому, давайте припинимо спекулювати і висовувати ультиматуми прикриваючись Державним Прапором. Ми, як представники влади місцевого самоврядування не відмовляємося від надання допомоги переселенцям, ми надаємо і будемо її надавати. Але кожна зі сторін повинна діяти у рамках чинного законодавства.

1 2 3 4

Повернутися назад