65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Анатолій Урбанський у студії телеканалу «Думська ТВ»

11-10-2018
Д2

У прямому ефірі студії телеканалу «Думська ТВ» голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський прокоментував ряд актуальних питань.

Ведучі: Тилігульський лиман був на межі висихання, але, судячи з усього вчасно було вжито потрібні заходи. Які сили були прикладені для того, аби не допустити екологічного катаклізму?

Анатолій Урбанський: Так, дійсно було докладено максимум зусиль задля того, аби врятувати Тилігульський лиман від висихання. Перш за все, я вдячний своїм колегам-депутатам обласної ради та Верховної Ради. Це спільний проект із двох джерел фінансування – державного та обласного. Драйвером цієї справи на обласному рівні був депутат обласної ради Олег Кутателадзе. У минулому скликанні він разом з депутатом Верховної ради Олексієм Гончаренко стали ініціаторами депутатської групи «За спасіння Тилігульського лиману», але реальні дії почалися лише в нинішню депутатську каденцію. Хочу зазначити, що чималий внесок у справу спасіння водоймища вніс депутат Верховної ради Павло Унгурян.

Ведучі: Як проходить реконструкція з’єднувального каналу між Тилігульський лиманом і Чорним морем?

Анатолій Урбанський: На даний час підрядник вийшов на фінішну пряму гідротехнічної споруди на морській частині. Після чого буде відкрито шлюз і вода потраплятиме через канал. Наразі він частково закритий, так як підрядники будують шпунтові огорожі на морській частині. Потім заплановано роботи із поглиблення каналу, далі – берегоукріплюючі роботи (аби ґрунт не сповзав до каналу та не замулював його).

Ведучі: Які плани щодо завершення робіт на даному об’єкті?

Анатолій Урбанський: Роботи планується завершити до початку наступного курортного сезону.

Ведучі: Перейдемо до інших питань. З початком військових дій на сході України, з 2014 року у приміщенні за адресою: м. Одеса, вул. Канатна, 35 розташовувалися громадські патріотичні організації міста й регіону. Вони – допомагали нашим захисникам протягом тривалого часу й продовжують це робити. Яка доля їх чекає, враховуючи, що українська армія почала отримувати суттєву підтримку від держави?

Анатолій Урбанський: Я зустрічався з лідерами громадських патріотичних організацій та волонтерських груп Одещини, які займають приміщення за вказаною адресою. Згідно українського законодавства Одеська обласна рада (власник приміщення) не може віддати в оренду приміщення одній громадській організації (чого бажають домогтися деякі лідери). Але, згідно Закону України можливе наступне: обласна рада може оголосити конкур про наміри здати в оренду будівлю на Канатній, 35 та оголосити торги. Звісно, знайдуться організації, котрі запропонують кращий варіант орендної сплати і, обласна рада, згідно Закону, повинна буде погодитися з ним.

Я вважаю, що це не правильний шлях. Адже далі організація, котра не змогла виграти торги, скоріше за все подасть до суду на організацію, яка перемогла. І цей «маятник» буде крутитися постійно.

Люди повинні перебувати там законно. Все, на що обласна рада може вплинути – першочергове право користуватись приміщеннями у будівлі на Канатній, 35 матимуть ті організації, які перебували тут з 2014 року.

Під час зустрічі з лідерами патріотичних організацій ми домовилися про створення громадської спілки «Центр патріотичних організацій», куди увійдуть діючі організації, які є претендентами на оренду приміщення.

Вони самі мають вирішити, хто увійде до складу даної спілки і юридично її зареєструвати. Після цього буде обрано президію спілки, а президія, в свою чергу, має обрати керівника. Наступна зустріч має відбутися 18 жовтня.

Д1 Д2 Д3

Повернутися назад