65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Анатолій Урбанський у студії телеканалу «Думська ТВ»

30-11-2018
1

У прямому ефірі студії телеканалу «Думська ТВ» голова обласної ради Анатолій Урбанський відповів на ряд актуальних питань стосовно уживаних заходів в Одеській області у зв’язку з введенням воєнного стану в Україні. через агресію Росії в Азовському морі.

Ведучі: Пане Анатолію, вперше в новітній історії України ми запровадили таку міру, як воєнний стан. Чи доречною вона є на наш погляд?

Анатолій Урбанський: Важливо зауважити те, що Президент України Петро Порошенко скористався своїм конституційним правом та ввів воєнний стан. Але важливим також лишається той факт, що після запровадження воєнного стану (у 10 регіонах України) не будуть застосовуватися жодні обмеження конституційних прав і свобод громадян нашої держави. Тому, користуючись нагодою, я звертаюся до мешканців Одеської області: ми продовжуємо жити у звичайному ритмі, не слід розводити паніку та запасатись зайвими товарами. Щодо необхідності запровадження особливого правового режиму то він потрібен для оперативної реакції ВМС та Збройних Сил України у разі чергової агресії з боку Росії.

Ведучі: Пане Анатолію, чи планується в Одеській області створення навчань чи штабів для цивільних громадян у зв’язку із запровадженням особливого правового режиму?

Анатолій Урбанський: На даний час до мене, як до голови Одеської обласної ради не надходили ніякі директиви щодо організації подібних заходів. Я розумію, що певна кількість українських громадян, почувши новину про введення воєнного стану були приголомшені, але вкотре хочу підкреслити: причин для паніки немає; права і свобода громадян ніяк не будуть обмежуватись та утискатись; дата виборів Президента України залишається незмінною – 31 березня 2019 року.

Ведучі: Пане Анатолію, але ж є Закон України «Про правовий режим воєнного стану», який все ж таки передбачає певні обмеження, зокрема, заборона на мирні зібрання.

Анатолій Урбанський: Так, дійсно, ви цитуєте Закон України «Про правовий режим воєнного стану». Але мова зараз про інше: 26 листопада Президетн України Петро Порошенко підписав Указ «Про введення воєнного стану в Україні» і в той же день Верховна Рада ухвалила Закон про його затвердження. Та ось цей Закон виключає пункти Закону «Про правовий режим воєнного стану» і люди, котрі живуть у тих 10 регіонах України, де запроваджений воєнний стан, продовжуватимуть жити у звичному режимі. Даний закон поширюється лише на військових. Ми повинні були так відреагувати. Упевнений, що ескалація даного конфлікту не буде мати продовження. Те, що трапилося у Керченській затоці – це був точний сигнал для усіх наших європейських та західних партнерів про те, що ми слідкуємо за ситуацією і наша чітка позиція саме така. Тут немає ніякої політики. Найголовніше зараз – територіальна цілісність нашої держави і люди, які тут проживають. Уявіть собі, що завтра з Придністров’я підуть танки на південь Одеської області, а наші Збройні Сили не приведені у бойову готовність, головнокомандуючі не отримали усі повноваження згідно законодавству України. Тоді нам треба терміново збирати Раду національної безпеки та Верховну Раду тощо. Це призведе до втрати часу та непотрібним людським жертвам. Я упевнений, що всі громадяни України бажають якнайшвидшого вирішення даного конфлікту та настання миру в нашій країні. Саме тому Україну підтримала світова спільнота.

1 2 3

Повернутися назад