65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Анатолій Урбанський у прямому ефірі ТРК «7 канал»

28-08-2018
1

У прямому ефірі телестудії «7 канал» голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський говорив про незалежність та втілення реформи децентралізації в  регіоні.

Ведуча: Україні виповнилося 27 років від Дня її незалежності. Як на ваш погляд українці ставляться до цього свята?

Анатолій Урбанський: На протязі 27-ми років Україна змінювалася. З кожним роком святкування Дня незалежності відходить від формального і стає справжнім народним святом. Особисто мене тішить той факт, що все більше молодих українців День народження своєї держави відзначають урочисто 24 серпня, як справжнє державне свято, – адже усі вони народилися у новій державі й не сприймають цей світ без незалежної України.

Ведуча: Це дійсно так. І мені здається, що за останні чотири роки віра в свою державу та патріотичні почуття до України у її громадян стали в рази сильнішими. Підтвердженням цього є очікування мешканцями Одещини пам’ятника Героям Небесної Сотні – символ боротьби українців за незалежність своєї держави. Настільки мені відомо, в середині серпня завершився конкурс й було обрано переможця кращої проектної композиції пам’ятника Героям Небесної Сотні. З 16-ти учасників переміг проект команди Михайла Реви «Руна». Чи складений кошторис?

Анатолій Урбанський: Мені радісно, що переміг одесит. Я зустрічався з творчою командою-переможцем. Щодо кошторису, офіційних цифр поки що немає, але за попередніми підрахунками – це приблизно 3,5 млн грн. Основна частина яких – будуть бюджетні кошти. Також відкрито рахунок, куди одесити зможуть вносити свої пожертвування для зведення пам’ятника.

Ведуча: Незалежність – це поняття не лише політичне, але й економічне. Зокрема, реформа децентралізації. Вона повинна сприяти тому, аби регіони нашої держави мали можливість стати економічно незалежними та мали змогу самі приймати рішення щодо розвитку. Реформі вже три роки. Настільки більше стало грошей в області й куди вони йдуть?

Анатолій Урбанський: Ідея проведення реформи децентралізації в Україні вперше виникла у Президента Петра Порошенка коли він був лише кандидатом у Президенти. І саме завдяки його зусиллям реформа децентралізації пройшла через сесійну залу Верховної Ради й успішно втілюється в наше життя нині. Все, що стосується покращення соціальних стандартів населення – будівництво та ремонт доріг, спортивних майданчиків та стадіонів, шкіл, дитячих садочків, будинків культури в області, розвиток інфраструктури та спорту – все це завдяки впровадженню реформи децентралізації влади. На місцях залишається більше коштів від сплати податків, які вкладаються в розвиток інфраструктури; задача представників місцевого самоврядування – отримавши такий інструмент правильно ним скористатися.

Ведуча: Ми говоримо про дороги, садочки, школи, будинки культури та спортмайданчики. Але є ще така важлива річ, як водогін. У деяких селах Одещини його й досі нема?

Анатолій Урбанський: Рішення проблеми водопостачання сіл Одеської області – це не менш гостра проблема, ніж проблема відновлення доріг регіону. Особливо гостро ця проблема стоїть перед мешканцями півдня Одещини, – де достатньо повноводних прісних озер, але люди страждають від того що у них просто ніколи не було збудовано водопроводу. Тому вони й досі, у ХХІ столітті, вимушені користуватися водою з криниць на своїх земельних ділянках.

Наразі йде підготовка проектно-кошторисної документації щодо будівництва центрального водогону. Першу гілку буде пущено – від Ізмаїлу до Болграду, а дрібні гілки водогону – по селах даних райцентрів.

Це має бути співфінансування, бо самостійно втілити у життя такий серйозний проект не під силу ні місцевому, ні обласному бюджетам. Такий проект за попередніми даними обійдеться в понад 1 млрд грн, тож його реалізувати можливо лише спільно з держбюджетом. Уже є попередні домовленості з Президентом України Петром Порошенком. І, якщо профільні Департаменти ОДА встигнуть підготувати необхідну документацію, то в бюджет 2019 року буде закладено кошти на реалізацію даного проекту.

1 2 3 4

Повернутися назад