65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Анатолій Урбанський підвів підсумки роботи за 2018 рік

03-01-2019
026f8d8f-e4f3-40e6-b783-2189da44f63b

У прямому ефірі телеканалу «7 канал» голова обласної ради Анатолій Урбанський підвів підсумки роботи за 2018 рік.

Ведуча: Які ключові завдання Одеській обласній раді вдалося вирішити протягом 2018 року?

Анатолій Урбанський: У першу чергу слід відзначити відновлення важливої транспортної артерії  Одеської області – міжнародної траси Одеса-Рені, яка тривалий час була серед лідерів найгірших автошляхів країни. Будівництво даної дороги було пріоритетним питанням Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Хочу висловити вдячність представникам влади усіх рівнів за командну роботу. Нагадаю, що фінансування робіт на автомобільній дорозі загального користування державного значення М-15 Одеса-Рені здійснювалося за рахунок коштів обласного бюджету, перевиконання щомісячних планових митних зборів і фонду регіонального розвитку. Важливим залишається питання збереження відремонтованих та новозбудованих доріг, яке буде вирішуватися обласною радою спільно з обласною державною адміністрацією в рамках наших повноважень. Зокрема, за кошти обласного бюджету було закуплено 7 вагових комплексів для контролю перевантаження великогабаритного транспорту на дорогах.

Ведуча: В Ізмаїлі планується відроджувати аеродром, розкажіть наскільки є доцільним дане рішення?

Анатолій Урбанський: Питання відродження повітряних воріт на півдні Одеської області розглядалося та аналізувалося тривалий час. Нещодавно Ізмаїлі відбулася перша нарада за участю керівника проектної організації і представників зацікавлених комунальних та державних підприємств міста. Слід зазначити, злітна смуга і прилегла інфраструктура аеропорту збереглися. Першим етапом буде вивчення авіаційного потенціалу аеропорту, зокрема його економічної доцільності (його ресурсних витрат і вартості). Далі на всіх рівнях розглядатимуться шляхи фінансування на умовах державного та приватного партнерства. Ми залучилися підтримкою наших колег – депутатів Верховної Ради України, які внесли Ізмаїльський аеропорт до загальної стратегії розвитку аеропортів країни, що надасть можливість приймати участь у державних програмах розвитку.

Ведуча: Ще одне актуальне питання щодо будівництва нової злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту «Одеса».

Анатолій Урбанський: Ініціатива будівництва нової злітно-посадкової смуги належить міській, і обласній, і державній владі, проте драйвером для реалізації даного проекту став Президент України Петро Порошенко. Це державний проект, який реалізується поетапно, після завершення будівництва смуги буде встановлено аеронавігаційне обладнання, все необхідне оснащення для  функціонування аеропорту.

Ведуча: Наступне питання стосується річкових портів області, зокрема Ренійського порту та функціонування вільної економічної зони. Наскільки рентабельним є Ренійський порт сьогодні?

Анатолій Урбанський: Єдиний шлях відродження порту сьогодні є залучення приватних інвесторів, зокрема з молдовської сторони. У форматі двосторонньої співпраці необхідно розробити дорожню карту розвитку порту, обговорити всі умови, які задовольнятимуть обидві країни. І таке конструктивне, правильне рішення повинно буди прийнято зі сторони профільного міністерства. Нещодавно я приймав участь у спільному засіданні парламентської Групи дружби Верховної Ради України та Парламенту Республіки Молдова «Україна – Молдова» у Кишиневі, на якому також обговорювалися перспективи залучення інвестицій, у тому числі до Ренійського морського торгівельного порту.

Ведуча: Процес створення об’єднаних громад на Одещині продовжується, проте на півдні він проходить значно повільніше, із чим це пов’язано?

Анатолій Урбанський: Так, північні райони об’єднуються більш динамічно. Це пов’язано з тим, що на півдні великі села:  якщо на півночі велике село – це 1,5 тисяч мешканців, то на півдні – це від 5 тисяч мешканців, такі села є економічно спроможними і тому не об’єднуються. Проте й на півдні люди переконалися у перевагах об’єднання. У Ренійському, Кілійському, Ізмаїльському районах громади області на власному прикладі доводять дієвість та необхідність реформи децентралізації. І моїми колегами по депутатському корпусу на місцях ведеться відкритий діалог та роз’яснювальна робота з населенням щодо об’єднання громад.

Ведуча: І наостанок пропоную торкнутися теми відновлення спортивних об’єктів, зокрема капітальний ремонт СК «Олімпійця». На якому етапі тривають роботи?

Анатолій Урбанський: Наразі виконується комплекс першочергових робіт – відновлення покрівлі над легкоатлетичним манежем, роботи з теплоізоляції, встановлення системи вентиляції, опалення та кондиціювання, заміна старих вікон. Після цього розпочнуться внутрішні роботи, які включають ремонт стін, підлоги, проведення інженерних робіт, енергозберігаючого освітлення, відновлення спортмайданчиків. Завдяки нашим колегам – депутатам Верховної Ради України, проект капітального ремонту «Олімпійця» реалізується за рахунок співфінансування з обласного та державного бюджетів. Завершення робіт заплановано на кінець 2019 року.

1 2 026f8d8f-e4f3-40e6-b783-2189da44f63b

Повернутися назад