65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Аграрії приступили до збору зернових та зернобобових культур

19-06-2018
_DSC0014

На півдні Одещини розпочалися жнива. Зокрема у Болградському районі аграрії приступили до збору зернових та зернобобових культур.

У всіх категоріях господарств планується зібрати 166,2 тисяч тон зерна, зокрема і озимих культур – 111,3 тисяч тон. Загальна площа ранніх зернових і зернобобових культур в Болградському районі становить 45,3 тисяч гектар. Також збору підлягає 9084 гектар озимого ріпаку. Загальний стан посівів озимих і ярих зернових культур оцінюється як добрий та задовільний, що дозволяє сільгосппідприємствам отримати прогнозований урожай. На всіх підприємствах проведено підготовку збирального комплексу, зокрема  – ремонт і комплектація зернозбиральних комбайнів, автотранспорту для перевезення зерна нового врожаю, перевірка і таврування автомобільних ваг, машин для чищення та завантаження зерна. У сільгосппідприємствах залучено понад 80 власних зернозбиральних комбайнів, а у фермерських господарствах –72.

У Саратському районі першими на поля озимого ячменю вивели техніку шість сільськогосподарських підприємств, також у зернозбиральних роботах візьмуть участь 106 власних зернозбиральних комбайнів. Однак розрахунки показують, що для того, щоб вкластися в оптимальні технологічні терміни жнив, необхідно залучення додаткової кількості зернозбиральної техніки з інших регіонів України, де збиральні роботи розпочнуться значно пізніше.

Господарства південної частини області традиційно раніше розпочали жнива ранніх зернових та зернобобових культур. Найбільші збиральні площі знаходяться в Саратському, Тарутинському та Білгород-Дністровському районах, дещо менші – в Арцизькому, Лиманському та Татарбунарському районах.

Разом з цим жнива вже розпочалися і у північних районах Одеської області. Зокрема депутат обласної ради Анатолій Артеменко зауважив, що до збиральної кампанії аграрії підготувалися заздалегідь та приступили до робіт вчасно.

«Майже третину обласного бюджету формує виробництво сільськогосподарської продукції. Вже котрий рік поспіль Одещина виявилася лідером серед інших регіонів по кількості зібраного врожаю ранніх зернових. Переконаний, що завдяки злагодженій та наполегливій праці фермерів, Одеській області знову вдасться зайняти провідні позиції», – висловився голова обласної ради Анатолій Урбанський.

Слід зазначити, що Одеська область, разом з Херсонською та Миколаївською,  одна з перших областей України розпочала збирання ранніх зернових та зернобобових культур. За даними Мінагрополітики, лідерами за кількістю намолоченого зерна наразі є господарства Одещини, де з 13,8 тисяч гектар зібрано 53,1 тисяч тон зерна.

_DSC0006 _DSC0010 _DSC0011 _DSC0013 _DSC0014 _DSC0018 1

Повернутися назад