65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Реформування державних і комунальних ЗМІ

20-06-2018
1

З 2016 року Координатор Проектів ОБСЄ на замовлення Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення України здійснює проект «Підтримка реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ» (реєстраційна картка № 3618). Він спрямований на надання підтримки ЗМІ, які підпадають під дію Закону України «Про реформування державних і комунальних засобів масової інформації». Метою проекту є розробка моделей сталого розвитку таких медіа, зокрема стратегії розвитку для регіональних друкованих ЗМІ, підтримці друкованих медіа-учасників проекту у ході імплементації такої стратегії та поширення результатів цієї імплементації серед інших ЗМІ.

Так, в рамках даного пілотного 3-річного проекту було надано експертно-консультативну підтримку п’ятьом регіональним виданням (Черкаської, Харківської, Івано-Франківської, Запорізької, Хмельницької областей), що реформуються. Зокрема для кожної з них проведено сесії стратегічного планування та надано експертну і юридичну допомогу (підготовка документів та подальші дії щодо перетворення комунального підприємства у приватне). Окрім цього, протягом 2017 року було проведено ряд відкритих конференцій у Києві, Львові, Харкові, підготовлено дослідження стану реформування державної та комунальної преси в Україні.

Також було розроблено пакет змін та доповнень до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Так, 6 червня 2018 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №8441 про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», ініціаторами якого стали представники Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Законопроект розроблено з метою врегулювання на законодавчому рівні питань, які виникли на першому етапі реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації, а також сприяння закінченню процесу реформування протягом строку, визначеного законом – тобто до кінця 2018 року.

Нагадаємо, Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» передбачає, що протягом двох років, подібні видання або мають реформуватися, або припинять існування. Відповідно до статті 12-ї вказаного закону, реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження з метою забезпечення їх функціонування може надаватися державна підтримка за рахунок коштів державного бюджету у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Надання державної підтримки здійснюється виключно за умови забезпечення функціонування друкованого засобу масової інформації, збереження його назви, цільового призначення і тематичної спрямованості.

Форми державної підтримки друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження:

1) встановлення для редакцій пільгових умов оренди приміщень, що перебувають у державній або комунальній власності, відповідно до частини другої статті 9 цього Закону;

2) адресна фінансова підтримка;

3) надання редакціям пріоритетного права на укладення договорів про висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

«Роздержавлення друкованих ЗМІ передбачає обмеження впливу органів державної влади, інших державних органів й органів місцевого самоврядування на редакції. Це шлях до подальшого розвитку вільної преси, зокрема – на районному рівні. А завдяки різноманітним заходам інформаційної підтримки, представники ЗМІ мають комунікативний майданчик для обговорення найгостріших проблем роздержавлення, пошуку ефективних рішень та обміну вже наявним досвідом. Районні видання мають стати голосом громад, адже незважаючи на те, що ми живемо у вік новітніх технологій, культура читання друкованої преси міцно ввійшла у побут багатьох людей. Тож вплив місцевих, регіональних видань на процеси, які відбуваються в суспільстві важко переоцінити», – висловився голова обласної ради Анатолій Урбанський.

1

Повернутися назад