65032, пр-т. Шевченка, 4, м. Одеса, Україна

Впровадження енергосервісу в Одеській області

11-07-2016
HAK_6059

В Одеській обласній раді відбувся семінар щодо впровадження енергосервісу в Одеській області. У засіданні взяли участь голова Держенергоефективності Сергій Савчук, представник КП «Київ-ЕСКО» Олексій Корчміт, представники Одеської обласної державної адміністрації, перший заступник голови обласної ради Олег Радковський та заступник голови обласної ради Юрій Дімчогло, депутати обласної ради, голови райдержадміністрацій. Голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський під час підготовки до семінару зазначив, що сьогодні, як ніколи,  важлива реформа у галузі ЖКГ:

«У всіх країнах Європи проводяться різні заходи, які призначені зменшити кількість споживаної енергії як у промисловій, так і в соціальній сферах. Сьогодні це питання одне з найпріоритетніших в Україні, і зокрема Одеського регіону.  В останні роки питання реалізації політики енергозбереження та підвищення енергоефективності в Україні набули особливої актуальності. Урядом була проведена рада реформ, яка безпосередньо стосувалась енергозбереження. Адже одним із переваг політики будь-якої компанії, що працює у сфері виробництва або сервісу, стає саме енергозбереження».

На початку засідання присутніх було ознайомлено із запровадженням концепції енергосервісу в Україні, що в свою чергу дозволить створити новий серйозний ринок та надасть шанс органам публічної влади і державі заощадити і кошти, і енергоносії. Верховною Радою України ухвалено Закон “Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації”. Згідно з ним використання ЕСКО-механізму дозволяє, не залучаючи бюджетні кошти, впровадити енергоефективні заходи у будівлях бюджетних установ та після їх реалізації отримати майже на 50% скорочення енерговитрат. Отож законодавці створили належні передумови для комплексної термомодернізації бюджетних установ за рахунок коштів приватних інвесторів – ЕСКО-компаній.

Сьогодні в Одеській області близько 6 тис. бюджетних установ потребують комплексної енергомодернізації, яку неможливо провести тільки за бюджетні кошти. ЕСКО-компанія несе фінансові ризики за впровадження енергоефективного проекту, бере на себе повну відповідальність за якість робіт та зацікавлена у максимальній економії витрат за спожиті енергоресурси. Отже, бюджетна установа, яка вирішила впровадити енергоефективний захід за ЕСКО-механізмом, тільки виграє від його реалізації.

Під час семінару учасники засідання детально розглянули та обговорили принцип роботи ЕСКО-механізму, у якому енергосервісна компанія впроваджує енергоефективні заходи у бюджетні установи. Адже за рахунок економії на енергоресурсах, яка стане в результаті модернізації, частина заощаджених коштів спрямується у рахунок оплати послуг виконавця енергосервісу.

Також представником КП «Київ-ЕСКО» детально були розглянуті питання щодо практики впровадження енергосервісу, перешкод та можливостей для бізнесу та розпорядників бюджетних коштів.

Зазначено, що в Одеській області вже є пілотні регіони, які починають реалізовувати концепцію енергосервісу на практиці. Одним із перших таких регіонів став Савранський район.

HAK_6010 HAK_6013 HAK_6059 HAK_6039 HAK_6044

Повернутися назад